Sve vesti Svet

Nemačka obećava da će podržavati Ukrajinu godinama

Nemačka obećava da će podržavati Ukrajinu godinama

Sukob između Ukrajine i Rusije mogao bi da traje godinama, ali Berlin će nastaviti da podržava Kijev do kraja, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

„Nažalost, moramo pretpostaviti da će Ukrajini i dalje biti potrebno novo teško naoružanje od svojih prijatelja sledećeg leta“, rekla je Berbok za tabloid Bild u nedelju.

„Ukrajina takođe brani našu slobodu, naš mir“, rekla je ministarka i dodala da će Berlin podržati Kijev „finansijski i vojno — i sve dok bude potrebno, tačka“.

Berbokino obećanje dolazi uprkos njenom priznanju ranije ove nedelje da se nemačka vojska suočava sa „apsolutnim deficitom“ hardvera zbog isporuka oružja Ukrajini.

Berlin je do sada isporučio Ukrajini artiljerijsko oruđe, rakete i protivvazdušne samohodne topove. Bez obzira na to, nemački kancelar Olaf Šolc se suočavao sa kritikama tokom šest meseci sukoba, zbog njegovog očiglednog oklevanja da pošalje sofisticiranije oružje u Kijev.

Berbok je u sredu rekla da će nemački protivvazdušni raketni sistem Iris-T biti poslat u Ukrajinu u narednim nedeljama i da bi više isporuka trebalo očekivati do kraja godine.

U intervjuu za Bild, diplomata je obećala da će „ublažiti društvene neravnoteže koje proističu iz visokih cena energije“ u Nemačkoj, izazvane padom isporuka ruskog gasa Evropi, usled sankcija Moskvi.

UN zabrinute zbog otkazivanja Evroprajda- Pozivaju na Ustav a nedavno preporučivali zaključavanje građana

Berbok je takođe branila pretenzije Ukrajine na Krim, koji je velikom većinom glasao za ponovno ujedinjenje sa Rusijom na referendumu 2014.

„Krim takođe pripada Ukrajini. Svet nikada nije priznao aneksiju iz 2014. godine, koja je bila protivna međunarodnom pravu“, tvrdi političar Zelenih.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji imaju za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

Nulta Tačka/RT