Sve vesti Svet

Nemačka odustala od obavezne vakcinacije ali planira da podeli društvo i vakciniše sve starije od 50 godina

Nemačka odustala od obavezne vakcinacije ali planira da podeli društvo i vakciniše sve starije od 50 godina

Nemačka odustaje od uvođenja obvezne vakcinacije protiv koronavirusa za sve punoletne građane, ali stvara veliku podelu između građana jer planira da uvede obaveznu vakcinaciju za starije od 50 godina.

“Za sada odustajemo od inicijative da se uvede obaveza vakcinacije za sve starije od 18 godina. Umesto toga, od jeseni bi trebalo da važi obaveza vakcinacije za osobe starije od 50”, saopštila je grupa zastupnika okupljenih oko socijaldemokratske političarke Hejke Bahrens, koja se zalagala za zakonsku obavezu vakcinisanja.

Predlog, koji je iznet nakon što je postalo jasno da zakon o obaveznoj vakcinaciji za sve punoletne građane neće imati većinu u Bundestagu, otvorio je mogućnost da parlament početkom septembra glasa o obaveznoj vakcinaciji za sve punoletne građane ukoliko dođe do pogoršanja situacije.

Bundestag bi ove nedelje trebalo da se izjasni o obavezi vakcinacije, a predlog zakona koji bi obavezao da se vakcinišu svi stariji od 50 godina mogao bi da ima podršku većine poslanika. Unutar koalicije Socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade, predstavnici Liberalno-demokratske partije su se usprotivili opštoj obavezi..

Sama vlada, zbog nesuglasica među koalicionim partijama, nije iznela sopstveni predlog u Bundestagu, ali su predlog zakona u raspravu uneli poslanici nevezani za partijsku disciplinu. Novi zakon previđa i uvođenje centralnog registra vakcinisanih, što se smatra ustupkom demokršćanskoj Uniji CDU/CSU. U Nemačkoj je stopa vakcinisanih 76 posto i relativno je niska u poređenju sa ostalim članicama Europske unije.

NultaTačka