Sve vesti Svet

NEMAČKE KOMPANIJE NE MOGU DA PITAJU ZAPOSLENE O STATUSU VAKCINACIJE PROTIV VIRUSA COVID – MINISTAR RADA

Nemački ministar rada rekao je da kompanije neće imati pravo da traže od osoblja da im otkriju status vakcinacije protiv Covid-a, mada će možda biti potrebna “pragmatična rešenja” za sektore za koje se smatra da imaju veći rizik od prenošenja virusa.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

U razgovoru za agenciju ARD u sredu, nemački ministar rada Hubertus Heil rekao je da neće postojati opšte pravo za poslodavce na pristup informacijama koje otkrivaju status vakcinacije članova osoblja.

„Moramo se ponašati u skladu s vladavinom zakona. Postupanje u skladu s vladavinom zakona znači da poslodavac nema pravo na informacije o zdravstvenim podacima… i takođe ne sme pogledati medicinsku dokumentaciju zaposlenog, jer su to vrlo lični podaci“, rekao je ministar.

Heil je, međutim, dodao da se “zalaže za pronalaženje pragmatičnih rešenja” za radna mesta koja su u većoj opasnosti od prenosa Covid-a, a to su zatvori, bolnice i domovi za stare. To bi moglo značiti da se od zaposlenih traži da pokažu da su se ili oporavili od koronavirusa, da su se vakcinisali ili da su imali negativan test.

AUSTRALIJSKE KAMIONDŽIJE ODNELE PRVU POBEDU: DRŽAVA ODUSTALA OD OBAVEZNE VAKCINACIJE ZA VOZAČE KOJI SU PROTESOVALI

Primedbe ministra rada poklapaju se sa odlukom nemačke vlade istog dana da kompanije moraju dozvoliti svom osoblju da uzmu slobodno vreme kako bi dobili vakcine protiv koronavirusa.

Nemački šefovi nedavno su vršili pritisak na vladu da im da ovlašćenje da pitaju radnike da li su vakcinisani ili ne. Thilo Brodtmann, čelnik Nemačkog inženjerskog saveza, rekao je u utorak da “zaposleni moraju učiniti sve što mogu da smanje rizik od infekcije na nulu”, i “to uključuje barem obavezu davanja ovih informacija”.

Susedna Francuska prožeta je višednevnim protestima protiv vladine uredbe koja će zahtevati od radnika iz određenih sektora – poput vatrogasaca, medicinskih radnika, negovatelja i određenih vojnika – da se vakcinišu do 15. septembra ili rizikuju kazne.

MARIO ZNA UŽIVO! POZOVITE SVE VAŠE PRIJATELJE, PORODICU! OVO TREBAJU SVI DA GLEDAJU!

Italijanski Green Pass, koji pokazuje inokulaciju ili virusni status neke osobe, proširen je prošlog meseca tako da uključuje nastavnike za vreme ponovnog otvaranja škola u septembru. Sada je proširen i na vozove, avione, autobuse i trajekte.

Vlada takođe razmatra proširenje ovoga na zaposlene u kancelarijama i supermarketima.

Nešto više od 65% nemačkog stanovništva primilo je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, dok je oko 60% potpuno vakcinisano.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT