Sve vesti Svet

Nemački ministar finansija tvrdi da će kompanije morati da prestanu da proizvode, ali da neće bankrotirati ove zime

Nemački ministar finansija tvrdi da će kompanije morati da prestanu da proizvode, ali da neće bankrotirati ove zime

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izgledao je kao jelen pod farovima pokušavajući da objasni kako će preduzeća biti prinuđena da se zatvore ove zime, ali neće doživeti bankrot.

Tokom sramotnog intervjua Majšberger ove nedelje, Habek je pokušavao da iznese argument da preduzeća širom zemlje ove zime neće otići u stečaj uprkos tome što su primorana da više ne proizvode zbog nestašice energije izazvane sankcijama Rusiji.

„Očekujete li talas bankrota na kraju ove zime?“ upitala ga je voditeljka Sandra Majšberger.

„Ne, neće to učiniti. Mogu da zamislim da će određene industrije jednostavno prestati sa proizvodnjom na neko vreme, a ne bankrotirati“, insistirao je Habek.

Habek je rekao da „postoji nevoljnost da se kupuje“ jer su artikli sada „dvostruko skuplji“, što bi moglo dovesti do toga da preduzeća budu primorana da prestanu da proizvode robu.

„Onda nisu automatski bankrotirali, ali bi mogli prestati da prodaju“, priznao je.

Majšberger je razotkrila šokantni nedostatak ekonomskog znanja ministra ekonomije navodeći očigledno: ako preduzeća prestanu da prodaju robu, više ne zarađuju, pa će stoga bankrotirati.

Marija Zaharova: Evropska unija „zaključava kavez iznutra“ zabranom ulaska ruskih državljanja

„Ako prestanem da prodajem, onda ne zarađujem ništa“, istakla je Majšberger. „Onda moram da podnesem zahtev za bankrot posle dva meseca, ako to nisam uradio, odložio sam stečaj”.

Habek se složio, rekavši: „Onda biste postali nesolventni ako biste svojim radom pravili sve veće minuse“.

„Da, ali kako nećete praviti veće minuse ako plaćate ljudima, a više ništa ne prodajete?“ upitala. “Pa kako bi… Nisam razumela”.

Habek koji je izgledao sve neprijatnije insistirao je na tome da se stečajevi neće desiti „automatski“, ali da na kraju „određene transakcije više nisu profitabilne i da se onda obustavljaju“.

„Možda će kasnije biti ponovo uključeni, to može biti slučaj, tako da to nije klasična nelikvidnost“, tvrdi Habek. „Ali moguće je, ako ne popravimo situaciju, da kompanije – pekare, zanatske radnje, kompanije za čišćenje i tako dalje – prestanu da posluju tokom ove godine.

Majšberger u ovom trenutku više nije mogla da krije svoj skepticizam i rekla je Habeku da ne zna o čemu priča.

Kako je u podkastu MARIO ZNA najavljena SMRT KRALJICE ELIZABETE i to pre 6 meseci (VIDEO)

„Dakle, oni su švorc jer više ne mogu da rade, ali ne podnose zahtev za bankrot?“ upitala je.

„Pa, mislim da zaista morate ponovo da razmislite o ovom pitanju, ali imam osećaj da još uvek niste pronašli pravi odgovor“, dodala je ona.

Nemačka se ove zime suočava sa nestašicom prirodnog gasa izazvanom sankcijama EU protiv Rusije, što je već dovelo do rasprodaje ogrevnog drveta u Nemačkoj dok ljudi panično kupuju da bi zagrejali svoje domove.

„Ruska operacija u Ukrajini stvorila je napetu situaciju na energetskim tržištima i mi činimo sve što možemo da izbegnemo nestašicu gasa“, rekao je Habek u ponedeljak kada je Nemačka najavila da će zadržati dve nuklearne elektrane u pripravnosti.

Nulta Tačka/InfoWars