Sve vesti Svet

Nemački ministar strahuje: Jedinstvo EVROPSKE UNIJE se raspada

Nemački ministar strahuje: Jedinstvo EVROPSKE UNIJE se raspada

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izrazio je danas bojazan da jedinstvo Evropske unije “počinje da se raspada”, uoči samita lidera EU na kojem bi trebalo da se raspravlja o embargu na naftu iz Rusije i planovima za smanjenje zavisnosti od ruske energije.

– Nakon napada Rusije na Ukrajinu, videli smo šta može da se dogodi kada je Evropa ujedinjena. Imajući u vidu sutrašnji samit, nadajmo se da će se ovako nastaviti. Ali već počinje da se raspada – rekao je Habek na konferenciji za novinare na otvaranju trgovinskog sajma u Hanoveru, prenosi Rojters.

Habek je zatražio od Nemačke da na samitu “govori jednim glasom”, a ne da se suzdržava od glasanja zbog razlika u mišljenjima u vladajućoj koaliciji i pozvao i druge članice EU da budu jedinstvene.

– Evropa je i dalje ogromno ekonomsko područje sa neverovatnom ekonomskom snagom. I kada je ujedinjena, može da iskoristi tu moć – rekao je Habek.

Lideri EU razgovaraće sutra i u utorak o novom paketu sankcija Rusiji, koji bi mogao da uključi i embargo na naftu, kao i program koji ima za cilj da ubrza okončanje zavisnosti od fosilnih goriva, uključujući ruski gas.

Kremlj je ova ograničenja nazvao ekonomskim ratom, ali je konstatovao spremnost za takav razvoj događaja. Banka Rusije preduzima mere za stabilizaciju situacije na deviznom tržištu; plaćanja za isporuku gasa neprijateljskim zemljama su prebačena u rublje. Vlada Rusije je pripremila i plan za suzbijanje restriktivnih mera, koji obuhvata oko stotinu inicijativa. Iznos njegovog finansiranja biće oko trilion rubalja.

Nulta Tačka/Novosti