Region Sve vesti

Nešto se sprema! Vlasti u Rumuniji stanovništvu dele tablete KALIJUM JODIDA zbog straha od nuklearne katastrofe

Nešto se sprema! Vlasti u Rumuniji stanovništvu dele tablete KALIJUM JODIDA zbog straha od nuklearne katastrofe

Rumunija se sprema da deli tablete kalijum jodida svojim državljanima u slučaju nuklearnog incidenta, a zbog sukoba u Ukrajini.

“Vlada Rumunije i Ministarstvo zdravlja započeće kampanju informisanja stanovništva o tome kako da konzumiraju i čuvaju tablete kalijum jodida”, navodi se u saopštenju rumunskog ministarstva zdravlja u nedelju.

U njemu se navodi da će “Ministarstvo zdravlja i Nacionalna kuća zdravstvenog osiguranja uspostaviti zakonsku proceduru za distribuciju tableta kalijum jodida za stanovništvo starosti od 0 do 40 godina”.

Kalijum jodid može pomoći u blokiranju apsorpcije radioaktivnog joda u štitnoj žlezdi, čime štiti žlezdu od zračenja tokom nuklearnog incidenta. Distribucija tableta se očekuje u drugoj polovini aprila .

Rumunsko ministarstvo zdravlja nije navelo razloge za predstojeću podelu ovih tableta. Međutim, rekli su, “u ovom trenutku ne postoji opasnost da ove tablete budu neophodne.”

Ruske snage su zauzele više nuklearnih elektrana a strahovi od nuklearne katastrofe rasplamsali su se više puta tokom sukoba.

Evropska komisija je prošlog meseca ohrabrila članice EU da započnu sa skladištenjem tableta jodida.

“Komisija radi na tome da osigura da poboljša spremnost u oblasti hemijskih, bioloških, radioloških, nuklearnih pretnji (CRBN) uopšteno, a to je prethodilo ratu u Ukrajini”, rekao je portparol komisije za FT :

Google pretraživanja za tabletama porasla su na nivoe koji nisu viđeni od nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine.

Šta to NATO planira da zahteva masovnu distribuciju tableta kalijum jodida?

NultaTačka/ZeroHedge