Sve vesti Svet

NEVAKCINISANIM AMERIKANCIMA JE ZABRANJENO PRISUSTVO NA PORODIČNIM ZABAVAMA

Većina vakcinisanih Amerikanaca ne želi da nevakcinisani rođaci prisustvuju njihovim prazničnim zabavama, a skoro polovina je izopštila članove porodice zbog njihovog statusa vakcinacije, prema novoj anketi.

Prema istraživanju u kome je učestvovalo 2.000 Amerikanaca koje je sproveo OnePoll ovog meseca, 63% vakcinisanih protiv Covid-19 „ne oseća se prijatno“ da dozvoljava svojim nevakcinisanim rođacima da prisustvuju njihovim prazničnim zabavama, dok je 58% potpuno prekinulo kontakt sa članovima porodice koji su odbili vakcinu.

Otprilike dve trećine Amerikanaca reklo je da se osećaju nepoželjno na porodičnim zabavama osim ako se prethodno ne vakcinišu, međutim samo 22% nevakcinisanih izjavilo je da je do sada isključeno sa događaja.

Skoro polovina nevakcinisanih ispitanika prekinula je komunikaciju sa svojim vakcinisanim rođacima jer nisu poštovali njihovu odluku da ne dobiju vakcinu. Uprkos rizicima od trajnog otuđenja porodice, 14 odsto anketiranih reklo je da nikada neće dobiti vakcinu protiv Covid-19.

Za one porodice koje su bile otvorenije za proslavljanje praznika sa svojim rođacima skeptičnim za vakcinu, više od polovine je i dalje očekivalo da će se svađati oko vakcinacije za stolom.

Skoro 80% Amerikanaca starijih od 12 godina primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv Covid-19, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Međutim, SAD nastavljaju da primećuju žarišta Covid-a čak i u najvakcinisanijim državama poput Vermonta, a od početka pandemije zabeležili su preko 47 miliona infekcija sa 762.000 smrtnih slučajeva.

Nulta Tačka/RT