Sve vesti Svet

Nije samo Princ Endru isprozivan- Dva demonstranta izviždala Kralja Čarlsa III- “To nije moj kralj”

Nije samo Princ Endru isprozivan- Dva demonstranta izviždala Kralja Čarlsa III- "To nije moj kralj"

Dva demonstranta protiv britanske monarhije izviždala su konvoj kralja Čarlsa Trećeg tokom njegove posete parlamentu, noseći plakat “To nije moj kralj”.

To su veoma retki glasovi neslaganja u periodu žalosti posle smrti kraljice Elizabete Druge koja je 8. septembra preminula u zamku u Škotskoj.

Kovčeg kraljice, posle 24 sata, iz Edinburga biće prebačen u London

Telo kraljice biće izloženo 5 dana: Očekuju se ogromni redovi i dugo čekanje

Demonstranti, koji su takođe nosili plakate sa natipisima „Ukidanje monarhije“ i „Kraj feudalizmu“, bili su na trotoaru ispred Vestminsterske palate, pre nego što ih je policija zamolila da se udalje sa tog mesta.

Ništa od Nemačkih tenkova u Ukrajini- Ministarka odbrane poručila: Dostigli smo granicu davanja oružja Kijevu

Jedan od demonstranata čije ime nije saopšteno, rekao je da je to političko mesto i politički dan.

„Parlament pozdravlja Čarlsa Vindzora kao novog šefa države, a narod nije mogao ništa da kaže. On je kralj bez saglasnosti i to nije u redu“, rekao je demonstrant.

„On zarađuje godišnju platu od 24 miliona funti godišnje ili 27 miliona evra. Za šta? Za pozdravljanje i rukovanje“, dodao je on.

Smrt kraljice Elizabete Druge, figure jedinstva i stabilnosti tokom njene 70-godišnje vladavine, izazvala je veliku tugu u zemlji gde se očekuje nekoliko stotina hiljada ljudi ispred njenog kovčega do kraja nedelje.

Neki glasovi neslaganja ipak su se čuli i oni osudjuju kolonijalističko nasledje britanske monarhije.

Prema anketi koju je povodom 70. godišnjice vladavine u junu objavio institut JuGov, 62 odsto Britanaca smatra da zemlja treba da ostane monarhija, a 22 odsto ocenjuje da treba da postoji izabrani šef države.

Podrška monarhiji je slabija među mladima i Čarls je daleko manje popularan od svoje majke.

Još jedan glas neslaganja čuo se u nedelju uoči dolaska kovčega Elizabete Druge u Edinburg. Policija u Škotskoj uhapsila je ženu koja je držala plakat sa natpisom „Ukidanje monarhije“. Neki okupljeni građani su prilikom njenog privođenja uzviknuli – Pustite je, to je sloboda izražavanja.

Kraljica (96) biće sahranjena 19. septembra u Londonu.

NultaTačka