Sve vesti Svet

NIJEDNA ČLANICA NATOA NIJE TRENUTNO SPREMNA DA UPUTI SNAGE U UKRAJINU

NIJEDNA ČLANICA NATOA NIJE TRENUTNO SPREMNA DA UPUTI SNAGE U UKRAJINU

U ovom trenutku nema nijedne članice NATO koja bi bila spremna da u Ukrajinu pošalje veliki kontingent vojske da bi se suprotstavio ruskoj agresiji, rekao je premijer Velike Britanije Boris Džonson.

Džonson je u obraćanju poslanicima britanskog parlamenta na taj način odgovorio na pitanje da li će NATO možda poslati snage u Ukrajinu bez obzira na to što ta zemlja nije članica Alijanse.

„Znam da sa emotivne strane mnogi dele to mišljenje. Naravno, instinktivno, mnogi bi pozvali na aktivnu fizičku podršku Ukrajine u vidu vojnika NATO, ali, moram da kažem da ne mislim da će se tako nešto dogoditi u bliskoj budućnosti. Ukrajina nije član NATO“, rekao je premijer poslanicima.
Dodao je da se sprema da još jednom razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Ukrajini.

NEREDI NA PROTESTU U KIJEVU, IMA I POGINULIH

„Realnost je da je istinski cilj Rusije da drži snage NATO podalje od ruskih granica. To je cilj Rusije, ali invazija Rusije na Ukrajinu biće kontraproduktivna. Ministri odbrane i spoljnih poslova preneli su to predsedniku Putinu a i ja planiram da kasnije razgovaram s njim“, dodao je Džonson.

Upozorio je da će sankcije koje su zapadni partneri pripremili protiv Rusije za slučaj eskalacije biti najoštrije ikada.

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Nulta Tačka/SrbinInfo