Sve vesti Svet

Norveška: Najveći državni naftni fond na svetu zabeležio rekordni gubitak

Norveška: Najveći državni naftni fond na svetu zabeležio rekordni gubitak

Norveški naftni fond, najveći državni fond na svetu, zabeležio je u poslednjih šest meseci najveći nominalni gubitak koji je gotovo poništio sve dobitke u toku 2021. godine.

Povraćaj koji je fond vredan 1,2 biliona dolara ostvario pao je u prvoj polovini godine za 14,4 odsto, odnosno 174 milijarde dolara. Do pada su dovele rasprodaje u svim sektorima osim u energetskom, saopšteno je iz fonda.

Naftni fond je u toku 2021. godine zabeležio povećanje povraćaja od 14,5 odsto. Povraćaj je bio za 1,14 baznih poena iznad referentne vrednosti fonda, ali je sektor hartija od vrednosti pretrpio snažan udar, izgubivši 17 odsto, dok je fiksni prihod pao za 9,3 odsto, piše Financial Times a prenosi Bankar.me.

Investicije fonda u nelistirane nekretnine donele su mu dobitak od 7,1 odsto, ali to je samo mali dio ukupnog portfolija sa udelom od tri procenta, investicije u infrastrukturu za obnovljive izvore energije donele su gubitak od 13,3 odsto.

Koliko će suša uticati ne cene hrane u Srbiji

“Tržište su definisali rast kamatnih stopa, visoka inflacija i rat u Evropi”, navodi generalni direktor fonda Nikolaj Tangen (Nicolai Tangen). “Investicije u hartije od vrednosti pale su za skoro 17 odsto”, dodaje on.

Tehnološke akcije su imale “posebno loše” performanse, sa vrednošću nižom za 28 odsto, rekao je Tangen.

Suvereni fond koji ima udeo od oko 1,5 odsto u svakoj kompaniji listiranoj na svetskim berzama, u prvoj polovini godine je imao priliv od 356 milijardi norveških kruna (36,66 milijardi dolara), a valutni kurs je uvećao vrednost fonda za 642 milijarde kruna.

MARIO ZNA i ALEKSANDAR PETROVIĆ- Vučić je u PANICI- Peticija protiv EVRO PRAJDA je USPELA

Nulta Tačka/Mediji