Sve vesti Svet

Robotizacija vojske! Američka vojska predstavlja EGZOSKELETNO ODELO koje vojnicima daje veću snagu

Robotizacija vojske! Američka vojska predstavlja EGZOSKELETNO ODELO koje vojnicima daje veću snagu

Američka vojska će uskoro dobiti lagano egzoskeletno odelo pod nazivom Soldier Assistive Bionic Exosuit for Resupply (SABER), koje može povećati snagu i izdržljivost vojnika, saopštila je Kancelarija za odnose s javnošću vojske DEVCOM-a u saopštenju za javnost.

SABER je težak samo 1,3kg i predstavlja pojas koji vojnici vežu oko ramena i nogu. Sve što vojnik treba da uradi da bi aktivirao odelo je da pritisne dugme na levom ramenu. Kada se aktivira, egzoskeletno odelo smanjuje stres na leđima vojnika za više od 45kg dok podiže sve vrste teških predmeta, kao što su kutije za municiju, artiljerijski meci i mitraljezi kalibra .50. Testiranje je pokazalo da većina vojnika ima 60% povećanje izdržljivosti dok su nosili odelo.

Istraživači u Vanderbiltu su dizajnirali SABER i radili sa vojnicima u 101. vazdušno-desantnoj diviziji na testiranju egzoskeletnih odela u scenarijima za podizanje tereta. Egzoodelo se bavi potrebom za smanjenjem povreda i umora, koji su ključni za borbenu spremnost.

„Prvih nekoliko meseci smo proveli bivajući fokusirani na intervjuisanje, posmatranje i druženje sa vojnicima”.

„Nismo pokušali da stvorimo Iron Man — složeno, preko celog tela, kruto, nerealno odelo. Umesto toga, počeli smo tako što smo duboko razumeli da Vojnik treba da razvije lagani, niskoprofilni alat za nošenje bez napajanja koji pomaže da se obezbedi mnogo potrebna pomoć bez usporavanja vojnika ili ometanja drugih operativnih zadataka“, rekao je dr Karl Zelik, vanredni profesor mašinstva na Univerzitetu Vanderbilt.

Držali smo čitaoce u toku sa razvojem odela za egzoskelet u vojsci, uključujući vojne testove novog super-vojnika „Egzoskelet kontrolisan veštačkom inteligencijom“ i „Egzoskelet nalik na Iron Man“ za buduće hibridne ratove.

Njujork Post: Fejsbuk špijunirao privatne poruke i podatke američkih korisnika i prijavljivao ih FBI-u

SABER je dobio visoke ocene nakon što je 90 odsto vojnika koji su nosili odela posle operativnih terenskih testiranja u maju reklo da će mnogo bolje obavljati svoje dužnosti.

Proizvodnja odela će početi krajem 2022. godine od strane HeroWear-a, proizvođača industrijskih egzoodela sa sedištem u Nešvilu. Cilj je da stotine vojnika koriste odela 2023. godine.

Primetili smo da Agencija za napredne istraživačke projekte odbrane (DARPA) želi odela „slična Ironman-u“ na modernom bojnom polju.

Možda će se u toku ove decenije pojaviti stvarna verzija Marvelovog odela Tonija Starka…

MARIO ZNA i Dr BORISLAV ANTONIJEVIĆ- VLAST i organizatori PRAJDA će poludeti zbog ovog videa

Nulta Tačka/ZeroHedge