Sve vesti Svet

NOVA STUDIJA KAŽE DA BEBE KOJE SU ROĐENE TOKOM PANDEMIJE COVID-19 IMAJU NIŽI IQ

Pisao Elena Vuk

COVID-19 bio je iscrpljujuće dosadan za novorođenčad, otkrilo je novo naučno istraživanje.

Naučnici su otkrili da je pandemija koronavirusa značajno uticala na inteligenciju dece rođene za vreme nje: Njihov sam početak života u zatvorenom ozbiljno je omeo njihov kognitivni razvoj.

ŽELJKO MITROVIĆ POTPUNO POLUDEO?! POZIVA GRAĐANE NA JAVNU TUČU U BEOGRADU! (FOTO) (VIDEO)

Istraživači su analizirali kognitivne performanse 672 dece rođene na Rhode Island-u, od kojih je 188 rođeno zdravo u vreme pandemije (nakon jula 2020.), 308 rođeno pre nje (pre januara 2019.) i 176 njih rođeno u njenoj početnoj fazi (između januara 2019. i marta 2020). Utvrdili su da deca rođena tokom pandemije imaju izrazito niži IQ od dece rođene pre nje.

“Nije suptilno”, rekao je vodeći autor studije i vanredni profesor pedijatrijskog istraživanja na Univerzitetu Brown, Sean Deoni za The Guardian. “Obično ne vidite takve stvari, osim velikih kognitivnih poremećaja.”

Autori pripisuju obrazac deci koja su kognitivno oštećena provodeći toliko vremena unutra sa roditeljima pod stresom tokom protekle godine. Iako su mnogi odrasli uspeli to rešiti kasnije, toliko je izolacija u kritičnom trenutku mentalnog napretka dojenčadi verovatno nanela trajnu štetu.

To što nisu izloženi širom svetu kao deca pre pandemije i umesto toga provode svoje detinjstvo napolje u prirodi, dovelo ih je u znatno mentalno stanje manje od njihovih nešto starijih vršnjaka, prema nalazima koji još nisu recenzirani, objavljeni su u sredu.

“Roditelji su pod stresom i iscrpljeni … da se interakcija koju bi dete obično ostvarilo značajno smanjila”, rekao je Deoni, dodajući da je nedostatak stimulacije tokom pandemije stvorio zastoje koje će deca teško savladati.

“Sposobnost ispravljanja kursa postaje sve manja što dete postaje starije.”

Najviše su pogođena deca iz porodica koje su manje finansijski zaštićene, primetili su istraživači.

“Možda ne čudi što su deca iz nižih socioekonomskih porodica bila najviše pogođena jer to ima odjeka sa mnogim drugim finansijskim, zaposlenim i zdravstvenim posledicama pandemije”, rekao je za The Guardian profesor zdravlja dece Univerziteta u Londonu, Sir Terence Stephenson.

Nulta Tačka/NYpost