Sve vesti Tehnologija

NOVA TUŽBA PROTIV GUGLA ZBOG PRAĆENA LOKACIJA KORISNIKA

NOVA TUŽBA PROTIV GUGLA ZBOG PRAĆENA LOKACIJA KORISNIKA

Državni tužioci Teksasa, Indijane, Vašingtona i Distrikta Kolumbija podneli su tužbu protiv Google-a, tvrdeći da je koristio “obmanjujuće i nepoštene” alate u pribavljanju podataka o lokaciji korisnika.

Karl A. Racine, državni tužilac Distrikta Kolumbija, objavio je u ponedeljak u saopštenju da se tužbom želi okončati Googleova “nezakonita upotreba ‘tamnih obrazaca'” i “povratiti profit ostvaren od podataka o lokaciji”.

Racine tvrdi da Google prati podatke korisnika od 2014. godine, bez obzira na njihove postavke privatnosti, stvarajući varljivu iluziju da se podaci ne prate. U tužbi se tvrdi da ako korisnici Googlea isključe svoje podatke o lokaciji, dobijaju obavještenja koja ih pokušavaju navesti da ih ponovo podele.

CENZURA TEK POČINJE! ZUCKERBERG I META PREDSTAVILI SUPERKOMPIJUTER KOJI ĆE DA TRAGA ZA NEPODOBNIMA

“Uzastopnim ‘guranjem’ korisnika da omoguće postavke Google profila, Google povećava šanse da će korisnik nehotice ili iz frustracije omogućiti postavku”, navodi se u tužbi.

Takođe optužuje tehnološku kompaniju da postavlja “obmanjujuće, dvosmislene i nepotpune opise” određenih postavki privatnosti i ažuriranja, što je dovelo do toga da mnogi dele podatke bez znanja da to rade.

Ove prakse “štete potrošačima koji žele da zaštite svoje osetljive informacije o lokaciji” od Googlea i njegovih reklamnih kompanija, napisao je državni tužilac.

Google je odbacio optužbe, rekavši da tužba predstavlja “netačne tvrdnje i zastarele tvrdnje o njihovim postavkama”. Obećali su da će se “energično” braniti od optužbi.

NultaTačka