Sve vesti Svet

NOVI KINESKI ZAKON: KAZNA ZA RODITELJE KOJIMA SE DECA “LOŠE PONAŠAJU”

Pisao Elena Vuk

Kina i Kineski zakoni, Kina i njihovi virusi, slepi miševi i TikTok.. Kina, šta sve ne..

Kina je izradila nacrt zakona koji će kazniti roditelje dece koja se budu “vrlo loše ponašala”, što bi bio jedan od prvih zakona ove vrste bilo gde u modernom svetu.

Zvaničnik Komisije za zakonodavna pitanja kineskog parlamenta, koja se na zapadu često naziva “institutom sa gumenim pečatom” po diktiranju vođstva komunističke partije, izajvio je: “Postoji mnogo razloga za adolescente da se loše ponašaju, te nedostatak ili neprikladnost porodično obrazovanje je glavni uzrok. ”

To dolazi usred šire inicijative predsednika Xi-ja i stranačkih lidera da se iskoreni ono što su nazvali lažnim “duhovnim opijumom” zapadne kulture, od internet igrica, obožavanja holivudskih glumaca/ica, do pop muzike, takođe i stvari koje se smatraju ženstvenim.

Sveobuhvatna inicijativa za reformu kulture mladih usmerena na “borbu protiv zavisnosti” već je dovela do ozbiljnih ograničenja za video igre na internetu za osobe mlađe od 18 godina. Dekret donešen početkom septembra zauzeo je svetske naslove i izazvao bes pro-zapadnih grupa za ljudska prava. Trenutno je deci dozvoljeno da učestvuju u on-line igrama samo od 20h do 21h i to samo petkom, subotom, nedeljom i državnim praznicima.

Osim toga, video igre i drugi popularni medijski sadržaji koji ne promovišu “ispravne vrednosti” su zabranjene.
Što se tiče novo-predloženog zakona koji roditelja može proglasiti “kriminalcem” za postupke svog deteta, on će navodno uključivati jezik koji ohrabruje roditelje da deci omoguće odmor i igru u odgovarajuće vreme, verovatno u nastojanju da se promoviše “dobro navika” u obrazovanju mladih.

Prema daljem medijskom komentaru o ovom kontroverznom zakonu:

Očekuje se i da će deci uliti osećaj da “poštuju starije i brinu se o mladima”, prema nacrtu zakona, koji je poslednji pokušaj Kine da se pozabavi ponašanjem svojih mladih građana kod kuće, prenosi Reuters.

Međutim, još uvek nije jasno koje bi stvarne kazne mogle biti izrečene roditeljima ako se njihovo dete uhvati u nedoličnom ponašanju. Takođe ostaje neizvesno kako će se tumačiti određeni postupci dece. Verovatno će se zakon u početku primenjivati na nedavne diktate vezane za zabrane i ograničenja video-igara, kao i na uticaj zapadne pop kulture.

Vlasti će verovatno imati više alata za “hvatanje” roditelja koji svojoj deci dozvoljavaju da budu pod uticajem zapadne propagande, i aktivnostima koje se kose sa donešenim “ispravnim vrednostima”.

Nulta Tačka/Reuters