Sve vesti Svet

NOVI ZELAND: LEKARIMA PO 1000 DOLARA ZA EUTANAZIJU PACIJENATA OBOLELIH OD COVID-a

NOVI ZELAND: LEKARIMA PO 1000 DOLARA ZA EUTANAZIJU PACIJENATA OBOLELIH OD COVID-a
Pisao Elena Vuk

Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda (MOH) potvrdilo je da pacijenti sa COVID-19 mogu biti podobni za asistirano samoubistvo tj. eutanaziju.

Osim toga, vlada će platiti oko 1087 dolara lekarima za svakog pacijenta kojeg eutanaziraju, prema Stuff-u, najpopularnijim novinama ove ostrvske države.

Grupa za borbu protiv eutanazije pod nazivom DefendNZ poslala je prošlog meseca zahtev za Zakonom o službenim informacijama tražeći od vlade da pojasni novi zakon o eutanaziji pod nazivom Zakon o izboru kraja života (EOLCA), posebno što se odnosi na “teško hospitalizovane” pacijente sa Covid-om.

“Može li pacijent koji je ozbiljno bolestan i na bolničkom je lečenju zaražen sa Covid-19, potencijalno imati pravo na potpomognuto samoubistvo ili eutanaziju prema Zakonu ako zdravstveni delatnik smatra da je njegova prognoza manja od 6 meseci?” pitala je grupa.

Ministarstvo zdravlja je 7. decembra odgovorilo da „U nekim okolnostima osoba sa COVID-19 može imati pravo na pomoć pri umiranju“.

Iz Ministarstva zdravlja NZ:

Postoje jasni kriterijumi za potpomognuto umiranje. To uključuje da osoba mora imati terminalnu bolest koja će verovatno završiti njen život u roku od šest meseci.

Terminalna bolest je najčešće dugotrajna bolest kod koje lečenje nije efikasno. Zakon o EOLC navodi da podobnost utvrđuje lekar koji prisustvuje (AMP) i nezavisni lekar.

Podobnost se utvrđuje od slučaja do slučaja; stoga, Ministarstvo ne može dati konačne izjave o tome ko je kvalifikovan. U nekim okolnostima osoba s COVID-19 može imati pravo na pomoć pri umiranju.

Zahvaljujući novom zakonu, vlada NZ-a stimuliše doktore sa 1000 dolara plaćanja za svakog pacijenta koji se podvrgne eutanaziji.

„Lekari primaju državnu taksu od 1.000 dolara plus troškovi za svaku smrt usled eutanazije koju izvedu“, izveštava Catholic Herald, dodajući da je samo „96 od 16.000 doktora u zemlji ponudilo učešće, a svi osim jednog od 32 u zemlji su naznačili da neće dozvoliti eutanaziju.”

Baronica Finlay iz Llandafa(Baroness Finlay of Llandaff), profesorka palijativne medicine u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekla je za Herald da EOLCA izdaje temeljne principe bioetike.

Bizarno je da zemlja koja pokušava da zaštiti svoje građane tako što se potpuno zatvori od virusa od kojeg se ljudi mogu potpuno oporaviti… sada sugeriše da bi te pacijente trebali ubiti njihovi lekari”, rekla je Finlay. “To preokreće etos medicine.

“Smrt zaista ne možete predvideti 100 posto”, dodala je. “Pa zašto ih ne podržati dok umiru i ostaviti otvorena vrata u slučaju da su u grupi koja prkosi svim izgledima i potpuno se oporavi?”

Slično, Američki medicinski koledž osudio je eutanaziju 2017. godine, tvrdeći da “samoubistvo uz pomoć lekara nije ni terapija ni rešenje za teška pitanja koja se postavljaju na kraju života”.

Na osnovu suštinske etike, kliničke prakse, politike i drugih zabrinutosti, ACP ne podržava legalizaciju samoubistva uz pomoć lekara. Ova praksa je problematična sa obzirom na prirodu odnosa pacijent-lekar, utiče na poverenje u taj odnos, kao i u profesiju, te suštinski menja ulogu medicinske profesije u društvu.

Nadalje, principi o kojima je reč u ovoj debati takođe su u osnovi odgovornosti medicine po drugim pitanjima i dužnosti lekara da pruži njegu osnovu na kliničkom rasuđivanju, dokazima i etici. Kontrola nad načinom i vremenom smrti osobe nije bio i ne bi trebao biti cilj medicine. Međutim, kroz visokokvalitetnu negu, efikasnu komunikaciju, saosećajnu podršku i prave resurse, lekari mogu pomoći pacijentima da kontrolišu mnoge aspekte načina na koji proživljavaju poslednje poglavlje života.

S tim u vezi, Švedska je nedavno predstavila “samoubistvo”, uređaj za eutanaziju koji navodno dovodi do “bezbolne” smrti.

Izvanredan tajming.

Nažalost za frakciju eutanazije, blaga Omicron varijanta COVID-a ne uzrokuje “terminalnu bolest” koja bi nekoga mogla ubiti “u roku od 6 meseci”.

U stvari, tipični kineski virus ima stopu preživljavanja od 99% u većini starosnih grupa, sa izuzetkom starijih osoba.

Zašto onda vlada odobrava asistirano samoubistvo za COVID pacijente?

Nulta Tačka/InfoWars