Sve vesti Svet

NOVI ZELAND ODBIJA DA ODUSTANE OD STRATEGIJE “NULTI COVID” DOK BROJ INFEKCIJA U OKLANDU RASTE

Budući da se novi slučajevi prijavljuju svakog dana u zatvorenom Oklandu, novozelandski ministar za odgovor na Covid-19 rekao je da vlada neće odustati od svoje strategije nula infekcija, iako postaje sve nerealnija.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

„Ne odustajemo od vraćanja na nulu. To je apsolutno ono čemu težimo”, rekao je Chris Hipkins na konferenciji za novinare u sredu, nedugo nakon što su u najvećem gradu zemlje ublažene sveobuhvatne restrikcije.

Our COVID-19 vaccination programme - Nelson Marlborough Health

 

Nakon što je izdržao pet nedelja u oštrom zaključavanju na četvrtom nivou sa kaznama, Okland je u utorak uveče premešten na treći nivo, iako niz pravila koja ozbiljno ograničavaju slobodu kretanja ostaju na snazi. Putovanje je dozvoljeno samo iz „dozvoljenih razloga“, poput odlaska na posao ili u školu, ili zbog bitne kupovine. Od stanovnika se može tražiti da dostave dokaze koji garantuju njihovu potrebu da putuju do određene destinacije. Takođe se snažno ohrabruju da ostanu u okviru svog mikro okruženja u domaćinstvu što je više moguće i da rade od kuće. Maske su obavezne u prodavnicama, u javnom prevozu i u bolnicama, a oni koji izađu napolje mole se da drže udaljenost od dva metra (šest stopa) od drugih prolaznika. Restorani mogu ponovo da otvore svoja vrata, ali samo za beskontaktno preuzimanje, dostavu ili preuzimanje usput. Svi skupovi, osim venčanja i sahrana, ostaju zabranjeni.

Najavljujući prelazak Oklanda u novu fazu zatvaranja, premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern brzo je odagnala svaku iluziju da se život vratio u normalu. Restrikcije trećeg nivoa će trajati najmanje dve nedelje i grad se „ne otvara“, rekla je ona. Takođe je još odlučnije uvela kontroverznu strategiju svoje vlade o Covid-19, napominjući da Novi Zeland i dalje ima politiku „nulte tolerancije na slučajeve“.

Odbijanje njene vlade da sledi strategiju koju je zauzeo ostatak sveta – uključujući Australiju, koja je nedavno odustala od svoje mantre o „nultoj toleranciji“ – dolazi dok se vlasti bore da suzbiju izbijanje Covid-19 u Oklandu, gde su 23 nova slučaja prijavljena u sredu, čime je ukupan broj slučajeva u trenutnoj epidemiji zajednice dostigao 1.108. Do ovog najnovijeg porasta, podstaknutog varijantom Delta, Novi Zeland je uspeo da održi svoj broj zaraženih vrlo malim. Od početka pandemije prijavljeno je samo 3.763 potvrđena slučaja i 27 smrtnih slučajeva.

Iako vlada insistira na tome da se pridržava pristupa nulte tolerancije prema virusu, vrhunski zdravstveni zvaničnik je naizgled priznao da je strategija pogrešna. Generalni direktor zdravstva Ashley Bloomfield tvrdio je da Novi Zeland možda više nikada neće postići željenu nula cifru, te je predložio da se umesto toga fokus treba premestiti na kampanju vakcinacije.

“Možda se nećemo vratiti na nulu, ali važno je da ćemo nastaviti da pronalazimo sve infekcije i da u osnovi nastavimo da tražimo kontakte, testiramo i izolujemo ljude”, rekao je on za Radio NZ u sredu, dodajući da će im se vratiti „Slobode“, ako 90% Novozelanđana bude potpuno vakcinisano. „To je apsolutno novo sredstvo pomoću kojeg ćemo se moći vratiti slobodama koje smo imali na prvom nivou, a svi to želimo“, rekao je Bloomfield. Do sada je samo 30% ili 1,67 miliona ljudi na Novom Zelandu potpuno vakcinisano, dok je oko 60% primilo prvu dozu vakcine protiv Covid-19.

Nulta Tačka/RT

O uredniku

Milena Stojakovic