Sve vesti Svet

NOVO NORMALNO: DEO VIRTUELNE NEKRETNINE PRODAT JE ZA REKORDNIH 2,4 MILIONA DOLARA

Disentralend“ (Decentraland) je prodao deo virtuelne nekretnine u onlajn svetu za rekordnih 2,4 miliona dolara u kriptovaluti, saopštili su kripto investitori. Disentralend je onlajn okruženje – poznato i kao „metaverzum“ – gde korisnici mogu da kupuju zemljište, posećuju zgrade, šetaju okolo i upoznaju avatare drugih ljudi.

Ovakva okruženja su postala popularna posebno zbog pandemije koja je dovela do toga da ljudi provode više vremena na mreži.

Interesovanje je posebno poraslo prošlog meseca kada je „Fejsbuk“ promenio ime u „Meta“ najavljujući da će se kompanija usmeriti na razvoj proizvoda virtuelne realnosti za metaverzum.

Disentralend je specifičan tip metaverzuma koji koristi blokčejn. Zemljište i drugi predmeti u Disentralendu se prodaju u obliku nezamenljivih tokena (NFT), neke vrste kripto imovine.

Kripto entuzijasti tamo kupuju zemljište kao špekulativnu investiciju, koristeći „Disentralendovu“ kriptovalutu MANA.

Podružnica Tokens, pod nazivom „Metavers grup“, kupila je u ponedeljak deo nekretnina za 618.000 MANA, što je u to vreme iznosilo oko 2.428.740 dolara, objavio je portparol „Disentralenda“.

Kako je navedeno, ovo je najviši iznos koji je plaćen za kupovinu parcele na virtuelnoj platformi. Zemljište se nalazi u „ulici“ Fešn strit na mapi Disentralenda, a iz Tokensa navode da će je koristiti za održavanje digitalnim modnih događaja i prodaju virtuelne odeće za avatare.

Sastoji se od 116 manjih parcela, svaka površine pet virtuelnih kvadratnih metara.

Endrju Kiguel, izvršni direktor podružnice Tokens naveo je da će ova imovina biti dodatak onoj koju već poseduje „Metavers grup“.

U junu je parcela virtuelnog zemljišta u Disentralendu prodata za 1.295.000 MANA, što je u to vreme vredelo 913.228 dolara. Kupci su izgradili virtuelni tržni centar za prodaju digitalne odeće, međutim, kako Rojters navodi, ovu lokaciju do sada nije posetio nijedan kupac.

Inače vrednost kriptovalute MANA je veoma promenljiva. Prema podacima „Koinbejsa“, porasla je naglo, za oko 400 odsto, ovog meseca posle promene imena „Fejsbuka“.

UČESTVUJTE U BORBI PROTIV CENZURE! PRVI VAŠ KORAK JE DA NAPUSTITE MEJNSTRIM MREŽE POPUT FACEBOOK-a! PRIDRUŽITE SE NAJBRŽE RASTUĆEM KANALU U REGIONU NA TELEGRAMU! NULTA TAČKA VAS ČEKA! 

Nulta Tačka/Sputnik