Sve vesti Svet

Novosađanin novi PREMIJER IZRAELA! Lapid preuzima mesto od Beneta do novih izbora

Novosađanin novi PREMIJER IZRAELA! Lapid preuzima mesto od Beneta do novih izbora

Jerusalim, 20. jun (Nulta Tačka) – Izraelski poslanici glasaće za raspuštanje parlamenta, otvarajući put za pete izbore u zemlji u tri godine, nakonnekoliko nedelja pritiska na krhku vladajuću koaliciju premijera Naftalija Beneta.

Benet će se povući da bi ga zamenio ministar spoljnih poslova Yair Lapid, njegov partner u malo verovatnoj koaliciji suprotnosti koja je pre 12 meseci okončala rekordnu 12-godišnju vladavinu bivšeg premijera Benjamina Netanyahua.

Yair Lapid je sin Novosađanina Tomija Lapida, rođenog 1931. godine koji je bio društveno/politički aktivan u Izraelu kao radio i televizijski novinar ali i ministar pravde. Tomi je bio veliki zaljubljenik u Srbiju i jedan od najglasnijih izraelaca koji se protivio bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine.

Tommy Lapid - Wikipedia

Lapid koji poput svog oca bivši novinar koji je na čelu naveće stranke u koaliciji, biće privremeni premijer do održavanja novih izbora.

Glasanje će biti održano u parlamentu sljedeće nedelje, nakon čega će Lapid preuzeti premijersku funkciju, rekao je zvaničnik.

“Mislim da je vlada obavila veoma dobar posao u protekloj godini. Šteta što se zemlja mora uvući u izbore,” rekao je ministar odbrane Benny Gantz, šef centrističke stranke u koaliciji.

Ali mi ćemo nastaviti da funkcionišemo kao privremena vlada koliko god je to moguće, rekao je on.

Taj potez dolazi samo nekoliko sedmica pre planirane posete američkog predsednika Džoa Bajdena na koju je vlada računala da će pomoći u jačanju regionalnih sigurnosnih veza protiv izraelskog dugogodišnjeg neprijatelja Irana.

Zelena agenda propala?! Nemačka ponovo otvara termoelektrane na ugalj u nastojanju da se odvikne od gasa

Budućnost osmostranačke koalicije, koja uključuje tvrdo desničarske, liberalne i arapske stranke, izgledala je sve ugroženija jer je šačica članova napustila, ostavljajući je bez jasne većine u parlamentu.

Kako se pritisak na vladu povećavao poslednjih dana, Bennett, bivši komandos specijalnih snaga i milioner koji je ušao u nacionalnu politiku 2013., rekao je da je njegova vlada podstaknula ekonomski rast, smanjila nezaposlenost i eliminisala deficit po prvi put u 14 godina.

NultaTačka