Sve vesti Svet

NVO u Srbiji: Vlast izaziva netrpeljivost i mržnju prema LGBT zajednici

NVO u Srbiji: Vlast izaziva netrpeljivost i mržnju prema LGBT zajednici

Iako je Evroprajd navodno otkazan, juče je zvanično otvoren i realizovani su određeni događaji uz prisustvo policije. Pored negodovanja naroda javile su se i NVO organizacije da upozore vlast kako im ni to sve dovoljno, trebalo je da dobiju više.

Akademija za razvoj demokratije ocenila je danas da je zabrinjavajuće to što, nakon prekršenih obećanja i neispunjenih obaveza preuzetih prilikom apliciranja za Evroprajd, režim u Srbiji „nastavlja da podgreva atmosferu netrpeljivosti prema LGBTQI zajednici“.

Kako se navodi u saopštenju te nevladine organizacije, režim LGBTQI zajednicu predstavlja kao faktor koji želi da unese nemir, destabilizuje državu i ugrozi njenu bezbednost, čime se direktno „ne samo dovodi u pitanje poštovanje njihovih prava, nego se izazivaju netrpeljivost i mržnja prema njima“.

„Republika Srbija dužna je da svim svojim građanima garantuje poštovanje ljudskih prava i da im obezbedi ravnopravan tretman pred zakonom, te da ih zaštiti od nasilnika i svih koji im prete i ugrožavaju ih. Jedino tako će pokazati da je pravna država koja ravnopravno tretira sve svoje građane i koja je spremna da postane deo evropske porodice naroda“, dodaje se u saopštenju.

MO Rusije: Gubici ukrajinske vojske i stranih plaćenika za dan su premašili 800 ubijenih i ranjenih

Oni su istakli da dok država ne bude bila spremna na to, svi moraju solidarno ustati u zaštitu onih kojima država na ovakav način krši osnovna ljudska prava, zbog čega su pozvali sve građane i građanke Srbije, nevladine organizacije, aktiviste, borce za ljudska prava iz celog regiona da prisustvuju šetnji u okviru Evroprajda, zakazanoj za 17. septembar u 17 časova u Beogradu.

„To je način da zajedno pomognemo onima koji danas biju najvažniju bitku za ljudska prava – pravo na slobodan i dostojanstven život, jednakost pred zakonom i poštovanje različitosti“, ističe se u saopštenju.

Nulta Tačka/Mediji