Sve vesti Svet

OBRAZOVANJE 4.0 ZA 4. INDUSTRIJSKU REVOLUCIJU: KLAUS ŠVAB JE SVE RAZRADIO DO DETALJA

Pisao Elena Vuk

Društvo iz Davosa, ne odmara. Kako se čini lepo im ide. Svaki dan, nešto novo otkriju. Ideje, javno prezentuju. To uopšte nije nikakva tajna.

Obrazovanje 4.0 i kako je SEF(Svetski Ekonomski Forum) to isplanirao.

Ovaj projekat je samo deo Platforme Centra za novu ekonomiju i društvo Svetskog ekonomskog foruma.

Njihova Platforma Nove ekonomije i društva SEF ima za cilj saradnju sa svojim partnerima na boljem obrazovanju, cilj da osposobe mlade sa novim veštinama za nove poslove u budućnosti, kako oni kažu za milijardu ljudi do 2030.

Naravno opravdanje na sve njihove planove pokriva lažna COVID kriza kao i navodna potreba na hitnost ka promeni u edukaciji nove radne snage(da ne kažem drugačije..) Promena koja po SEF mora biti bez presedana u pružanju novih veština, novih mehanizama u učenju, obuci i stvaranju novih ekosistema za samo učenje koje će po SEF omogućiti revoluciju ponovnog osposobljavanja.

OBRAZOVANJE 4.0 ZA 4. INDUSTRIJSKU REVOLUCIJU: KLAUS ŠVAB JE SVE RAZRADIO DO DETALJA

Sa sajta SEF, jer iz njihovih reči, može se sasvim jasno videti sve što je potrebno:

Mnoga današnja deca radiće na novim poslovima koji još ne postoje, sa povećanjem premija za digitalne i društveno-emocionalne veštine u narednim godinama. Jaz između obrazovanja i poslova dodatno se povećava ograničenim inovacijama u sistemima učenja, koji su u velikoj meri osmišljeni da odražavaju modele rasta u fabričkom stilu.

Četvrta industrijska revolucija postavila je imperativ prilagođavanja obrazovnih sistema.

U isto vreme, zatvaranje škola koje je prouzrokovala kriza COVID-19 dodatno je razotkrila postojeće nedostatke obrazovnih sistema u svetu.

Bez akcije, sledeća generacija biće nepripremljena za potrebe budućnosti, stvarajući rizike i za produktivnost i za društvenu koheziju. Postoji mogućnost za čelnike javnog i privatnog sektora da resetuju sisteme osnovnog i srednjeg obrazovanja i da zajedno osmisle sadržaj i isporuku koji zadovoljavaju potrebe dece u budućnosti.

Na osnovu okvira razvijenog u Školama budućnosti: definisanje novih modela obrazovanja za četvrtu industrijsku revoluciju, inicijativa Obrazovanje 4.0 ima za cilj da bolje pripremi sledeću generaciju talenata kroz transformaciju osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Inicijativa će uticati na četiri međusobno povezane intervencije:

– Implementacija novih mernih mehanizama za veštine Obrazovanje 4.0
– Uključivanje obrazovnog iskustva u obrazovanje 4.0 poboljšano tehnologijom
– Osnaživanje radne snage Obrazovanja 4.0
– Postavljanje standarda i prioriteta na nivou zemlje za obrazovanje 4.0

Šta još ima novo kod SEF (Oni sve ovo čine za Naše Dobro, zar ne?):