Sve vesti Svet

Od danas NEPRIJATELJSKE ZEMLJE za gas Rusiji plaćaju u rubljama

Od danas NEPRIJATELJSKE ZEMLJE za gas Rusiji plaćaju u rubljama

Nova pravila o prodaji ruskog gasa „neprijateljskim zemljama“, koja podrazumevaju plaćanje u rubljama, počinju da se primenjuju od danas.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz o trgovini gasom sa “neprijateljskim državama”.

“Predlažemo ugovornim stranama iz tih država (neprijateljskih) jasnu i transparentnu shemu. Kako bi kupili ruski prirodni gas, treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od sutra, 1. aprila ove godine”, rekao je Putin.

Ruski predsednik je saopštio da će Rusija nastaviti sa isporukama gasa u skladu sa količinama i dogovorenim cenama koje su mnogo niže od spot cena.

On je dodao da će aktuelni ugovori biti poništeni, ako kupci iz “neprijateljskih država” ne budu poštovali nove uslove plaćanja.

“Nama niko ništa ne daje besplatno, pa ni mi ne nameravamo da se bavimo dobrotvornim radom. Odnosno, tekući ugovori će biti raskinuti”, istakao je Putin.

Šef Uprave vojne obaveštajne službe Francuske izgubio posao zbog Ukrajine

„Gasprombanka“ je ovlašćena banka za otvaranje posebnih računa u rubljama za strane kupce.

Ukaz se odnosi samo na isporuke gasovodima „Gasproma“ i to ne znači da već danas neko od njegovih klijenata može ostati bez gasa. Prema nekim ugovorima plaćanja za aprilski gas počinju u drugoj polovini aprila, a prema drugim ugovorima plaćanja počinju u maju, objasnio je izvor.

Zemlje „Velike sedmorke“ (G7), koje čine Sedinjene Američke Države, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Kanada odbijaju zahtev Rusije da plaćaju energetske resurse u ruskoj valuti, izjavio je ranije ministar ekonomije Nemačke Peter Altmajer.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je ranije Centralnoj banci, „Gaspromu“ i vladi da organizuju obračunavanje za gas u rubljama sa zemljama EU i drugim zemljama koje su uvele restriktivne mere. Obim ponude, cene i principi određivanja cena ostaće isti.

NultaTačka/Mediji