Sve vesti Svet

OMIKRON NA ANTARTIKU! BELGIJSKI ISTRAŽIVAČI ZARAŽENI NA NAJUDALJENIJOJ POLARNOJ STANICI

OMIKRON NA ANTARTIKU! BELGIJSKI ISTRAŽIVAČI ZARAŽENI NA NAJUDALJENIJOJ POLARNOJ STANICI
Pisao Elena Vuk

Polarni istraživači na udaljenom Antarktiku postali su žrtve koronavirusa, uprkos preduzimanju strogih zdravstvenih mera, potpuno vakcinisani i miljama udaljeni od civilizacije.

Dve trećine od 25 zaposlenih u Belgijskoj polarnoj stanici princeze Elizabete zaraženo je Covid-om, izveštavaju novine Le Soir, dokazujući da nema spasa od globalne pandemije.

Epidemija Omicrona dogodila se uprkos tome što je svo osoblje prošlo višestruke PCR testove, držalo se u karantinu i živelo u jednom od najudaljenijih mesta na svetu.

Situacija ima odjeka radnje horor klasika “The Thing” John Carpenter-a iz 1982. godine, koji je reklamiran sloganom “Čovek je najtoplije mesto za skrivanje”.

Scena iz filma – The Thing (1982)
John Carpenter

Vanzemaljski oblik života inficira radnike na antarktičkoj stanici u kultnom naučnofantastičnom filmu, u kojem je glumio Kurt Russell. Za razliku od filma, nijedan od zaraženih Belgijanaca nije pokazao nikakve ozbiljne simptome, a kamoli da je pretvoren u krvožedne zveri koje se mogu ubiti samo spaljivanjem.

Svih 25 istraživača je u potpunosti vakcinisano, a jedan je dobio dopunsku vakcinu. Pre odlaska na stanicu, prošli su PCR test u Belgiji dva sata pre letenja za Južnu Afriku.

U Južnoj Africi su bili u karantinu 10 dana i uradili još jedan PCR test. Dalji test je bio potreban prilikom odlaska iz Cape Town-a za Antarktik i poslednji test pet dana nakon toga.

Jedna osoba je bila pozitivna sedam dana nakon dolaska na stanicu 14. decembra. Osoba je bila izolovana, ali testovi su otkrili da su još dve osobe zaražene virusom. Njih trojica su evakuisani 23. decembra, ali se virus nastavio širiti.

Smatra se da je to varijanta Omicron jer je ona odgovorna za 99 posto infekcija u Južnoj Africi.

U stanici su dva lekara hitne pomoći, koji neće dozvoliti pridošlice dok virus kruži.

Belgijski polarni sekretarijat odlučio je da se sezona istraživanja skrati i da će osoblje tamo ostati najmanje do 12. januara, kada će stići nova ekspedicija.

PRITISAK SE NASTAVLJA! SZO UPOZORAVA SRBIJU: SPREMITE SE ZA NOVI TALAS

Nulta Tačka/NewsalkZB