Sve vesti Svet

Ostali bez struje, lekova, goriva i hrane! U ovoj zemlji je HAOS zadnjih nedelja, narod protestuje, vlast uvela policijski čas

Ostali bez struje, lekova, goriva i hrane! U ovoj zemlji je HAOS zadnjih nedelja, narod protestuje, vlast uvela policijski čas

Vlada Šri Lanke uvela je danas policijski čas koji će trajati do ponedeljka ujutro, nakon protesta zbog nestašica koji su prerasli u sukobe sa snagama reda.

Predsednik Gotabaja Radžapaksa u petak je uveo vanrednu situaciju.

Šri Lanka, ostrvska država u Indijskom okeanu sa 22 miliona stanovnika, suočena je sa prekidima u snabdevanju električnom energijom do 13 sati dnevno neprekidno, kao i sa nestašicama goriva, hrane i lekova, prenosi Rojters.

Besni zbog nestašice goriva i drugih osnovnih stvari, stotine demonstranata sukobilo se u četvrtak sa policijom i vojskom ispred rezidencije predsednika.

Sri Lanka forced into IMF U-turn after financial crisis sparks protests | Financial Times

Oni su pozivali na njegovo zbacivanje sa vlasti i zapalili nekoliko policijskih i vojnih vozila. Najmanje 10 policjaca povređeno je u sukobima.

Policija je uhapsila 53 osobe i u petak uvela policijski čas u Kolombu i okolini, kako bi obuzdala druge proteste.

Šri Lanka je suočena sa krizom na berzi stranih valuta, pa je brod sa 5.500 metričkih tona gasa morao da napusti vode te zemlje pošto kompanija koja je naručila gas nije mogla da nabavi 4,9 miliona dolara od lokalnih banaka za plaćanje.

Vlada u Kolombu je saopštila da traži pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda i nove zajmove od Indije i Kine.

NultaTačka/Mediji