Sve vesti Svet

OTKRIVAMO! BIL GEJTS JE FINANSIRAO STVARANJE ,,VAKCINALNOG PASOŠA” GODINAMA PRE PANDEMIJE!

Fondacija Bill and Melinda Gates obezbedila je finansiranje studije čiji je cilj da zabeleži istoriju vakcinacije pacijenta ubrizgavanjem boje pod kožu.

Studija je objavljena u časopisu Science Translational Medicine 18. decembra 2019. –https://stm.sciencemag.org/content/11/523/eaay7162

Istraživači sa Massachusetts Institute of Technology (MIT) pronašli su način da zabeleže istoriju vakcinacije pacijenta. Uključivalo je injektiranu boju koja sadrži podatke ispod kože istovremeno sa davanjem vakcine.

U saopštenju za štampu MIT-a za 2019. godinu, investitori su sugerisali da je metoda injekcije uglavnom za pomoć zemljama u razvoju u kojima su tradicionalni medicinski kartoni retki ili ne postoje.

Kao što se navodi u saopštenju za medije, ljudima će se, bukvalno, ubrizgati vakcinalni pasoš. Pandemija Covid-19 možda je otkrila pravu svrhu specijalizovane boje, jer vakcina počinje da postaje obavezna širom sveta, a zemlje sada počinju da primenjuju vakcinalne pasoše.

TAMAN KADA JE PRDEŽ POSTAO PRIHVATLJIVIJI OD KAŠLJANJA U SUPERMARKETU ,,NAUKA” JE OPET POTVRDILA DA NIJE ,,NAUKA”! REKAO SAM VAM DA ĆE OVO DA SE DESI *STAV* *Mario Bojić*

Pre pandemije Covid, kampanje vakcinacije u zemljama u razvoju bile su otežane često zbog nemogućnosti čuvanja medicinske dokumentacije. Stoga je teško odrediti kome je potrebna određena vakcina.

Kevin McHugh, bivši postdoktorand na MIT-u, i ko-vodeći autor studije rekao je tada: „U područjima u kojima se papirne kartice za vakcinaciju često gube ili ih uopšte nema, a elektronske baze podataka ne postoje, ova tehnologija bi mogla da omogući brzo i anonimno otkrivanje istorije vakcinacije pacijenta kako bi se osiguralo da je svako dete vakcinisano “.Istraživači MIT-a pokušali su da stvore metod za evidentiranje informacija o vakcinaciji na način koji ne zahteva centralizovanu bazu podataka ili drugu infrastrukturu. Često vakcine poput one protiv morbila, zaušaka i rubeole (MMR) zahtevaju razmak od nekoliko doza u određenim intervalima. Međutim, bez tačnih i pouzdanih evidencija, neka deca možda neće dobiti sve doze.

Ana Jaklenec, naučni istraživač sa MIT-a, rekla je u saopštenju za štampu 2019. godine: „Da bismo bili zaštićeni od većine patogena, potrebno je više vakcinacija”.

„U nekim oblastima u svetu u razvoju to može biti veoma izazovno, jer nedostaju podaci o tome ko je vakcinisan i trebaju li im dodatne vakcine ili ne.“
Da bi stvorili decentralizovani zapis o vakcinaciji, istraživači su razvili novu vrstu kvantnih tačaka na bazi bakra (nanokristali) koje zrače blago sub-infracrvenu svetlost koju može da pročita određena vrsta pametnih telefona. Tačke imaju prečnik oko četiri nanometra i nalaze se u malim biokompatibilnim sferama dužine 20 mikrona. Kapsulacija omogućava da boja ostane na mestu ispod kože nakon injekcije.

Istraživači su dizajnirali da se boja isporučuje putem flastera sa mikroiglicama, a ne tradicionalnim špricem i iglom. Flasteri korišćeni u ovoj studiji napravljeni su od mešavine rastvorljivog šećera i polimera zvanog PVA, kao i boje sa kvantnim tačkama i vakcine.

Kada se nanesu na kožu, mikroiglice duge 1,5 milimetra delimično se rastvaraju oslobađajući svoj teret u roku od oko dva minuta.

Selektivnim učitavanjem mikročestica u mikroiglice, flasteri daju uzorak na koži koji je nevidljiv golim okom, ali ga pametni telefon sa uklonjenim infracrvenim filterom može označiti i skenirati.

MARIO ZNA OTKRIO ZAŠTO VLAST U SRBIJI NE SME DA UVEDE OBAVEZNU VAKCINACIJU

Istraživači su rekli da su testovi na koži leševa pokazali da boja može da emituje svetlost i do pet godina. Metoda je takođe testirana na pacovima, koristeći flastere sa mikroiglicama koji su isporučili kvantne tačke zajedno sa polio vakcinom. Istraživači su otkrili da su ti pacovi generisali imuni odgovor sličan odgovoru pacova koji su primili tradicionalnu polio vakcinu.

Jaklenec je rekla: „Ova studija je potvrdila da uključivanje vakcine sa bojom u flastere sa mikroiglicama nije uticalo na efikasnost vakcine niti na našu sposobnost da detektujemo boju.“

U to vreme istraživači su planirali da prošire količinu podataka koji bi se mogli kodirati u jedan obrazac, omogućavajući im da uključe informacije kao što su datum primene vakcine i broj serije vakcine. Rekli su da su kvantne tačke bezbedne za upotrebu na ovaj način jer su inkapsulirane u biokompatibilni polimer.
Mark Prasunitz, predsedavajući hemijskog i biomolekularnog inženjerstva u kompaniji Georgia Tech, koji u to vreme nije bio uključen u istraživanje, rekao je: „Skladištenje, pristup i kontrola medicinskih kartona je važna tema sa mnogim mogućim pristupima.

„Ova studija predstavlja nov pristup gde medicinski karton čuva i kontroliše pacijent u pacijentovoj koži na minimalno invazivan i elegantan način.“

Investitori studije navedeni su na dnu studije i uključuju Fondaciju Bill i Melinda Gates i Koch Institute Support (jezgro) Grant od Nacionalnog instituta za rak.

Uzimajući u obzir da su ove studije sprovedene godinama pre pandemije Covid-19, pre razmatranja vakcinalnih pasoša, vredi se zapitati da li je to sve vreme bio plan. Štaviše, kako znamo da ova tehnologija već nije primenjena?

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”