Sve vesti Svet

OTKRIVENO! 13 MILIJARDI DOLARA I 40 000 ZAPOSLENIH U FACEBOOK-u KOJI RADE NA CENZURI MEDIJA I LIČNOSTI KOJI ODSTUPAJU OD ,,NOVOG NORMALNOG”

Fejsbukova pristrasnost se pokazuje – ponovo.

Zaposleni u tehnološkom gigantu dosledno su radili na potiskivanju ili skidanju sa platformi desničarskih novinskih agencija poput Breitbart-a, uprkos primedbama menadžera koji pokušavaju da izbegnu političku reakciju, otkrio je izveštaj Wall Street Journal-a.

Interne debate — snimljeni razgovori koje je publikacija pregledala — podstiču nove zabrinutosti da platforma drugačije tretira novinske kuće na osnovu političke orijentacije.

Poseban fokus u izveštaju bio je Breitbart, koga su zaposleni nameravali da uklone iz tabova Vesti, posebno usred protesta nakon smrti Džordža Flojda koga je usmrtila policija Mineapolisa prošle godine.

Nakon što je osoblje upitalo za uklanjanje Breitbart-a, istraživač je odgovorio: „Takođe vam mogu reći da smo uočili pad poverenja u CNN pre 2 godine: da li bismo primenili isti pristup za njih?“ napisao je.

Od 2020. godine, Fejsbuk je počeo da prati „opomene“ za sadržaj koji su “nezavisni” proverivači činjenica smatrali lažnim. Ponovljeni prekršaj povlači suspenziju mogućnosti objavljivanja postova. Suspenzije su češće dolazile protiv konzervativnih medija, navodi se u izveštaju.

Facebook executives have reportedly told employees to brace themselves for more bombshell reports as a new whistleblower emerges.

Izveštaj je poslednji u nizu otkrića uzbunjivača o žudnji kolosa društvenih medija za profitom pri tom ne brinući za potrebe svojih korisnika.

Poslednjih dana zaposlenima je rečeno da se pripreme za još otkrivanja podataka.

Nik Kleg, potpredsednik za globalne poslove Fejsbuka, rekao je radnicima da „moramo da se pripremimo za još loših naslova u narednim danima, bojim se“, u subotnjem dopisu do kojeg je došao Axios.

Očekivalo se da će novi izveštaji stići u ponedeljak od brojnih novinskih kuća kojima je dat procureli materijal od strane uzbunjivača Fejsbuka Frensis Haugen, a embargo na te informacije je pao u petak i poražavajući izveštaji o internom radu kompanije mogli bi biti objavljeni u bilo kom trenutku.

Priča koja je prekinula embargo u petak uključivala je novog uzbunjivača koji je rekao Komisiji za hartije od vrednosti da je Fejsbuk rutinski odbacio zabrinutost zbog govora mržnje i širenja dezinformacija zbog straha da će ometati rast kompanije.

Uzbunjivač, koji je svedočio pod zakletvom i čije ime nije objavljeno, rekao je SEC-u 2017. da su rukovodioci Fejsbuka obeshrabrili pokušaje da se bore protiv dezinformacija i govora mržnje tokom Trampove administracije jer bi to zaustavilo rast kompanije – i zato što su se plašili posledica koje bi mogle da uslede od predsednika i njegovih saveznika.

Uzbunjivač, poput Haugen, član „integritet tima“ društvene mreže, Tucker Bounds, službenik za komunikacije na Fejsbuku, odbacio je govor mržnje kao „neponovljiv“ i rekao da će „neki zakonodavci postati ljuti“ jer kompanija „štampa novac u podrumu“.

Osoba koja je u to vreme radila u Fejsbuku rekla je za Post da komentari Bounds-a zvuče tačno.

“Tako Taker govori”, rekao je bivši zaposleni. „Takerov citat, koliko god da se ne slažem sa njim, zaista odražava stav tokom 2017”.

Kleg je u svom dopisu ohrabrio zaposlene da ostanu pozitivni usred razvoja situacije.

„Ali, pre svega drugog, trebalo bi da držimo visoko podignute glave i da radimo posao zbog kojeg smo došli“, rekao je on u memorandumu, dodajući da je Fejsbuk napravio značajna ulaganja u podsticanje glasanja i povećanje stope vakcinacije.

„Istina je da smo uložili 13 milijardi dolara i da imamo više od 40.000 ljudi koji rade jedan posao: da zaštitimo ljude na Fejsbuku“, rekao je on, prema izveštaju Axios-a.

Poplava razotkrivanja koja je oduvala poklopac unutrašnjem radu Fejsbuka počela je serijom izveštaja nazvanih „Fejsbuk fajlovi“ u Wall Street Journal-u na osnovu podataka koje je Haugen dostavila početkom septembra.

Haugen je 3. oktobra otkrila svoj identitet u intervjuu za CBS News “60 Minutes”.

„Ono što sam viđala na Fejsbuku iznova i iznova je da postoje sukobi interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Fejsbuk“, rekla je Haugen u informativnom programu.

„Facebook je iznova i iznova birao optimizaciju za svoje interese, poput zarađivanja više novca“, rekla je Haugen, 37.

Napustila je tehnološkog giganta u maju nakon što je njen tim koji je pokušao da se pozabavi dezinformacijama na platformi raspušten, a ona je kopirala hiljade stranica internih dokumenata koje ima kao dokaz da potkrepi svoje tvrdnje.

Nekoliko dana nakon intervjua za „60 minuta“, Haugen je rekla senatskoj komisiji da izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg nije suočen s odgovornošću za svoje postupke i da bi zakonodavci trebalo da se postaraju da to učini.

„Ne postoje slične moćne kompanije koje su tako jednostrano kontrolisane kao Fejsbuk“, rekla je senatorima. „Odgovornost prestaje sa Markom. Trenutno niko ne smatra Marka odgovornim osim njega samog”.

„Sve dok Fejsbuk radi u mraku, nikome nije odgovoran i nastaviće da donosi odluke koje su protiv opšteg dobra“, rekla je ona.

Drugi materijal koji je Haugen dala medijima pokazao je da je Facebook umanjio ili ignorisao nagrizajuće efekte Instagrama na mentalno zdravlje tinejdžera uprkos tome što je bio svestan štete kroz interno istraživanje.

Haugen je takođe rekla da je Fejsbuk izuzeo popularne korisnike od nekih pravila o moderiranju sadržaja i da nije uspeo da suzbije narko kartele i trgovce ljudima.

„Dokumenti koje sam dostavila Kongresu dokazuju da je Fejsbuk u više navrata obmanjivao javnost“, rekla je Haugen svedočeći podkomitetu za zaštitu potrošača Senata za trgovinu. „Istupila sam uz veliki lični rizik, jer verujem da još imamo vremena da reagujemo”.

Nulta Tačka/NewYorkPost