Sve vesti Tehnologija

Otkriveno: Facebook zajedno sa FBI-jem špijunirao ciljane korisnike Zakerbergove društvene mreže

Otkriveno: Facebook zajedno sa FBI-jem špijunirao ciljane korisnike Zakerbergove društvene mreže

Prema uzbunjivačima iz DOJ-a, Fejsbuk je špijunirao privatne poruke Amerikanaca i prijavljivao ih FBI-ju ako daju izjave „anti-vladine ili protiv vlasti“ – uključujući dovođenje u pitanje legitimnosti izbora u SAD 2020.

Ne treba pomisliti da je ovo jedini slučaj jer i korisnici Facebook-a u Srbiji su u poslednjih 2 godine meta cenzure a vrlo verovatno i direktnog špijuniranja.

Kako piše Miranda Devine iz New York Posta , „U okviru operacije saradnje FBI-ja, neko na Fejsbuku je označio ove navodno subverzivne privatne poruke u proteklih 19 meseci i preneo ih u redigovanoj formi domaćoj operativnoj jedinici za terorizam u sedištu FBI-a u Vašington, DC, bez sudskog poziva. “

„To je urađeno van pravnog procesa i bez verovatnog razloga“, rekao je jedan od uzbunjivača, koji je želeo da ostane anoniman. „ Fejsbuk obezbeđuje FBI-ju privatne razgovore koji su zaštićeni Prvim amandmanom bez ikakvog poziva.

Robotizacija vojske! Američka vojska predstavlja EGZOSKELETNO ODELO koje vojnicima daje veću snagu

Prema jednom izvoru iz Posta , „ Oni [Fejsbuk i FBI] su tražili konzervativne desničarske pojedince. Nijedan iz Antifa nije bio ciljana meta.

Korisnici Fejsbuka čije je privatne komunikacije Fejsbuk označio kao domaći terorizam za FBI , svi su bili „konzervativni desničarski pojedinci“.

Jednom označene, privatne poruke su prosleđene terenskim kancelarijama FBI-a širom zemlje, koje bi zatim kontaktirale tužilaštvo u toj oblasti kako bi legalno dobile privatne razgovore koji su im već bili prikazani.

„Čim je zatražen sudski poziv, u roku od sat vremena, Fejsbuk je vratio gigabajte podataka i fotografija. Bilo je spremno za polazak . Samo su čekali taj pravni proces da bi mogli da ga pošalju“, rekao je jedan izvor.

Fejsbuk je demantovao optužbe u dve suprotne izjave poslate u razmaku od jednog sata.

„Ove tvrdnje su lažne jer odražavaju nesporazum o tome kako naši sistemi štite ljude od štetnog sadržaja i kako sarađujemo sa organima za sprovođenje zakona. Pažljivo razmatramo sve vladine zahteve za informacijama o korisnicima da bismo bili sigurni da su pravno valjani i usko prilagođeni i često odbijamo. Odgovaramo na pravne zahteve za informacijama u skladu sa važećim zakonom i našim uslovima i dajemo obaveštenja korisnicima kad god je to dozvoljeno“, rekla je Erika Sakin, portparol Facebook-ove matične kompanije Meta.

Zatim, u drugoj „ažuriranoj izjavi“ poslanoj 64 minuta kasnije, Sakin je promenila govor i rekla da su tvrdnje „pogrešne“, a ne „netačne“.

„ Ove tvrdnje su jednostavno pogrešne. Sugestija da tražimo privatne poruke ljudi sa antivladinim jezikom ili pitanjem o validnosti prošlih izbora, a zatim ih proaktivno dostavljamo FBI-u je očigledno netačna i nema nikakvih dokaza koji bi to podržavali “, rekla je Sakin, iz DC-a.

FBI nije ni potvrdio ni demantovao optužbe, ali je priznao da agencija ima odnos sa kompanijama društvenih medija koji omogućavaju „brzu razmenu“ informacija i „stalni dijalog“.

Facebook-ovo poricanje da proaktivno daje FBI-ju privatne korisničke podatke bez sudskog poziva ili naloga za pretres, ako je tačno, značilo bi da je početni prenos izvršila osoba (ili osobe) u kompaniji koja je označena kao „poverljivi ljudski izvor“ od strane FBI, neko ko ima ovlašćenje da pristupa i pretražuje privatne poruke korisnika.

Podsetimo, krajem avgusta izvršni direktor Meta Mark Zakerberg otkrio je Džou Roganu da je FBI upozorio kompaniju na „ rusku propagandu “ neposredno pre nego što je izbila priča o Hanteru Bajdenu – koju je kompanija potom agresivno cenzurisala.

„Najstrašnija stvar je kombinovana moć Big Tech-a u dosluhu sa FBI-jem za sprovođenje zakona“, rekao je jedan izvor. „Gugl, Fejsbuk i Tviter, ove kompanije su globalističke. Njima u srcu nije naš nacionalni interes.”

NultaTačka/ZeroHedge