Sve vesti Svet

OTKRIVENO: Klintonovi platili tehnološkoj firmi da poveže Trampa sa Rusijom i otpočne aferu RussiaGate

OTKRIVENO: Klintonovi platili tehnološkoj firmi da poveže Trampa sa Rusijom i otpočne aferu RussiaGate

Advokati koji su radili za predsedničku kampanju Hilari Klinton 2016. platili su IT firmi da „infiltrira“ servere u Trampovom tornju i Beloj kući kako bi uspostavila „narativ“ koji bi povezao Donalda Trampa sa Rusijom, navodi se u eksplozivnom novom podnesku.

Pravni zahtev, koji je u petak podnet sudu u okrugu Kolumbija, od strane tužioca Ministarstva pravde (DOJ) koji istražuje poreklo FBI-jeve istrage „Rusijagejt“, odnosi se na potencijalne sukobe interesa bivšeg advokata Klintonove kampanje Majkla Susmana. Susman se ranije izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužbe za laganje saveznih agenata.

Dva meseca pre izbora 2016, Susman, partner u Perkins Coie, advokatskoj firmi koja je zastupala demokrate i kampanju Klintonove, navodno je rekao FBI-ju da ne radi u ime Klintonove kada je agenciji predočio navodno inkriminišuće dokumente.

U podnesku, specijalni savetnik Džon Daram navodi da je Susman radio u ime Klintonove kampanje i neimenovanog „izvršnog direktora za tehnologiju“ u američkoj tehnološkoj firmi kada je dostavio „navodne podatke“ i „bele knjige“ tadašnjem glavnom savetniku FBI-a Džejmsu Bejkeru u septembru 2016. Oni su očigledno ukazali na „tajni komunikacioni kanal“ između Trampove organizacije i ruske Alfa banke (identifikovane kao „Ruska banka-1“).

Ističući Susmanovu „evidenciju o naplati“, Daram navodi da je „više puta dobijao novac od Klintonove kampanje za svoj rad na navodima ruske banke-1“. To je uključivalo neimenovanog advokata koji je radio na kampanji, tehničkog direktora (identifikovanog kao „Tech Executive-1“), istraživačku firmu, nekoliko sajber istraživača i zaposlene u „više internet kompanija“, navodi se u podnesku.

SUTRA JE SVETI TRIFUN, ne Dan Zaljubljenih

U njemu se navodi da je izvršna vlast „iskoristila svoj pristup nejavnim i/ili vlasničkim podacima na Internetu“ i zadužila istraživače na neimenovanom američkom univerzitetu da „rudare internet podatke“ kako bi stvorili „zaključak“ i „narativ“ koji povezuje Trampa sa Rusijom. Izvršna vlast je tvrdila da radi „da zadovolji određene VIP osobe“.

Dok su mnogi američki mediji ukazivali na tvrdnje Alfa banke kao na dokaz Trampovog „dosluha“ sa Kremljom, FBI je otkrio da dotični server e-pošte vodi reklamna agencija koja je, između ostalog, slala promotivne mejlove za Trampove hotele.

Među eksploatisanim podacima na internetu bio je i „Internet saobraćaj sistema imena domena (DNS)“ iz Trampove kule, Trampove stambene zgrade u Njujorku i Bele kuće, navodi se u podnesku. U njemu se navodi da je poslodavac Tech Executive-1 (identifikovan kao „Internet kompanija-1“) pružao usluge rešavanja DNS-a Beloj kući – i optužio izvršnu vlast i njene saradnike da koriste ovaj aranžman za rudarenje podataka za „pogrdne informacije“ o Trampu.

Zatim, 2017. godine, Susman je očigledno iskoristio ove informacije da sastavi „ažurirani skup navoda“ o Trampovim navodnim ruskim vezama – uz napomenu „sumnjive DNS pretrage“ i „bežičnim telefonima proizvedenim u Rusiji“ – sa drugom američkom vladinom agencijom, navodi se u podnesku. Daram je rekao da “nije našao podršku za ove optužbe” i dodao da su se neke pretrage dogodile još 2014. tokom Obamine administracije.

Zahtevajući isplatu „odštete“, Tramp je u izjavi od subote rekao da je podnesak pružio „neosporan dokaz“ da su njegovu kampanju i predsedništvo „špijunirali operativci plaćeni od kampanje Hilari Klinton“ da bi „razvili potpuno izmišljenu vezu sa Rusijom“.

„Ovo je skandal koji je daleko veći po obimu i veličini od Votergejta i oni koji su bili umešani i znali za ovu špijunsku operaciju trebalo bi da budu predmet krivičnog gonjenja“, dodao je on, napominjući da je nekada za navodni zločin „bila propisana smrtna kazna”.

Od Klintonove još nije bilo zvaničnog odgovora.

Prošle godine, Susmanovi advokati su rekli da njihov klijent „nije počinio nikakav zločin“, nazvavši optužbe protiv njega „neosnovanim i bez presedana“. U međuvremenu, advokat osobe koja je dala podatke Susmanu za Alfa banku tvrdi da njegov klijent nije znao da njegova advokatska kancelarija ima odnos sa Klintonovom kampanjom „i da je jednostavno radio pravu stvar“.

Susman je predstavljao Demokratski nacionalni komitet (DNC) tokom postupka u vezi sa navodnim hakovanjem njihovih kompjutera 2016. I Klintonova i DNC okrivili su Rusiju, ali nisu mogli da potkrepe svoje optužbe.

Prvobitna ruska istraga ušla je u dvogodišnju istragu koju je vodio tadašnji specijalni savetnik Robert Miler, koji nije uspeo da pruži dokaze o dosluhu između Trampove kampanje i Rusije.

OVO SU SVI ČEKALI! NESTOROVIĆ U BUNKERU! KRIZNI ŠTAB NA RESPIRATORU

Nulta Tačka/RT