Sve vesti Svet

OVO DONOSI PROBLEME! VELIKI MRAZ I SNEG U BRAZILU UTICALI NA ROD KUKURUZA! CENE ĆE DA EKSPLODIRAJU

Pisao Elena Vuk

Poljoprivredna noćna mora odigrava se u Brazilu jer sneg i mraz uzrokuju da drugi prinosi kukuruza na središnjem jugu zemlje dosegnu najniži nivo u posljednjih 10 godina.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Gubitci useva usled nepovoljnih vremenskih prilika mogu rezultirati nestašicom i stalnom inflacijom hrane zbog toga što je Brazil vodeći igrač u svetskoj proizvodnji kukuruza.

Reuters prenosi, pozivajući se na novi izveštaj konsultantske kuće za agrobiznis AgRural, rekao da su suša i mrazevi ove godine uništili veliki deo useva. Brazilski poljoprivrednici očekuju žetvu oko 51,6 miliona tona kukuruza, što je 19 miliona manje u odnosu na prošlu sezonu od 70,5 miliona.

Drugi brazilski kukuruzni usev, zasađen nakon žetve soje, najveći je brazilski rod u zemlji i čini oko tri četvrtine proizvodnje u datoj godini. Brazil, treći svetski proizvođač, konkurent SAD -u na azijskim tržištima.

“Neuspeh useva kukuruza 2021., zasađen sa velikim zakašnjenjem zbog kasnije berbe soje, bio je rezultat nedostatka kiše u većini proizvodnih područja u aprilu i maju”, rekao je AgRural. “Mraz koji je počeo krajem juna i trajao je do sada smanjio je prinose i uzrokovao probleme u kvalitetu.”

Cene kukuruza mogu ostati povišene zbog izgleda za turobni drugi prinos kukuruza u Brazilu, zajedno sa zabrinutošću zbog suše u američkom pojasu gde se gaji kukuruza.

Osim kukuruza, agrumi, kafa i šećerna trska u Brazilu su takođe pod velikim uticajem nepovoljnih vremenskih uslova.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova širom sveta, koji izazivaju pustoš na poljoprivrednim zemljištima, verovatnoća da će se inflacija hrane uskoro smanjiti je mala.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/InfoWars