Sve vesti Svet

Ovo je deo eksperimentalnog projekta DARPA: helikopter Black Hawk bez pilota

Ovo je eo eksperimentalnog projekta DARPA: helikopter Black Hawk bez pilota
Pisao Elena Vuk

Po prvi put je čuveni helikopter Black Hawk leteo potpuno bez posade kao deo eksperimentalnog projekta Agencije za napredna istraživanja odbrane (DARPA) i Lockheed Martina.

Projekat, koji se razvija šest godina, zove se ALIAS  ili “Sistem automatizacije rada u pilotskoj kabini” i pokazao se uspešnim nakon što je pre nekoliko dana helikopter Black Hawk-a modela UH-60 Alpha izveo svoj prvi let bez  pilot na.

Prvi let uključivao je uspešno poletanje i sletanje helikoptera bez ljudskog pilota. Kao i vršenje navigacije i uspešno savladavanje prepreka

Lockheed Martin je ove snedelje na svojoj web stranici objavio snimak istorijskog leta, opisujući…

Sedeći na pisti u Fort Campbell, Kentucky, jedan od Sikorsky-jevih pilota u helikopteru S-70 Black Hawk prebacuje opcioni prekidač za upravljnje u pilotskoj kabini sa dva na nula, izlazi iz aviona i hoda preko piste.

Helikopter se vidi kako ispunjava “kontrolnu listu pre leta, pokreće motore, okreće rotore i poleće bez posade“, navodi se u saopštenju za javnost.

Sve se to dešava potpuno autonomno.

Do sada su obavljena dva probna leta iznad Fort Campbell, Kentucky, bez osobe u kokpitu. Avion se nadgleda na udaljenoj stanici sa zemlje.

Helikopter doslovno ima jednostavan prekidač koji omogućava autonomno letenje, kako je Defense News opisao:

U helikopteru postoji prekidač koji se zove “210 prekidač”, rekao je Igor Cherepinsky, direktor Sikorsky Innovation, novinarima tokom virtuelnog brifinga 8. februara. Prekidač pokazuje koliko je pilota prisutno u avionu; po prvi put pre leta okrenuo se na nulu.

30 minuta, ALIAS Black Hawk je leteo bez ikoga unutra iznad Fort Campbell, Kentucky, 5. februara, a zatim ponovo kraćim letom 7. februara.

ALIAS tehnologija je do sada koštala oko 160 miliona dolara, a Lockheed je rekao da će:

..ova jedinstvena kombinacija softvera i hardvera za autonomiju učiniti letenje pametnijim i sigurnijim.

Kako AI(veštačka inteligencija ) postaje napredniji, možemo zamisliti da će u ne tako dalekoj budućnosti ALIAS biti kombinovan sa trenutnim donošenjem odluka na bojnom polju vođenom veštačkom inteligencijom, u zabrinjavajućem scenariju tipa ‘Skynet‘ koji skeptici imaju prema DARPA-i i njihovim jezivim AI robotima i projektima na koje često upozoravaju.

Nulta Tačka/DefenseNews