Sve vesti Svet

Ovo je zvanični prekid primirja između Izraela i Palestine! IDF zasuo Gazu bombama kao odgovor na palestinske eksplozivne balone. (VIDEO)

Ovo je zvanični prekid primirja između Izraela i Palestine! IDF zasuo Gazu bombama kao odgovor na palestinske eksplozivne balone. (VIDEO)

Izraelska vojska rekla je da su njeni avioni u sredu (danas) napali oružane jedinice Hamasa u pojasu Gaze kao odgovor na 20 požara izazvanih zapaljivim balonima ispaljenjim ranije tog dana sa te teritorije na južni deo Izraela.

U izjavi IDF-a vojska je rekla da je “spremna za sve scenarije, uključujući obnovljene borbe suočene sa kontinuiranim terorističkim aktima koji dolaze iz Gaze”.

Novi izraelski premijer Naftali Bennett rekao je u prošlosti da izraelska vlada ne bi trebala da toleriše zapaljive balone i mora da uzvrati kao da je Hamas ispalio rakete na Izrael.

Do eskalacije ponovo došlo nakon izraelskog nacionalnog marška, u sklopu “Dana Jerusalima” u istočnom Jerusalimu koji je razljutio Palestince.

Mnoštvo ljudi mašući plavo belim izraelskim zastavama krenulo je od Damaskus kapije, glavnog ulaza u muslimansku četvrt Jerusalimskog Starog grada, plešući i skandirajući “Ovo je naš dom” i “Jerusalim je naš”.

Protivraketne odbrambene jedinice “Iron Dome” takođe su ojačane uoči marša, usred pretnji Hamasa koje dolaze poslednjih dana i nedelje.

U utorak uveče, ministar odbrane Beni Ganc održao je procenu situacije sa šefom osoblja IDF-a Avivom Kohavijem, šefom Shin Bet-a NAdavom Argamanom, general majorom obaveštajne uprave IDF-a Tamirom Heimanom i ostalim vojnim i obaveštajnim službenicima.

Da li je to prekid vatre, prekinut?