Sve vesti Svet

OVO MOŽE DA PRERASTE U VELIKI SUKOB! KINEZI OTVORENO PRETE AUSTRALIJI ZBOG TAJVANA!

Zategnuti odnosi oko Tajvana prete da prerastu u veliki sukob. Kina i SAD u borbi za Tajvan podigli uloge.

Kina je poslala jezivo upozorenje Australiji nakon što je ministar odbrane te zemlje rekao da bi bilo “nezamislivo” da se ne pridruže Sjedinjenim Državama ako preduzmu akciju za odbranu Tajvana.

Piter Daton je to komentarisao australijskim novinama prošle nedelje, nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken u sredu rekao da će SAD i njeni saveznici preduzeti “akciju” ako Kina upotrebi silu da promeni status kvo u vezi sa Tajvanom.

„Istovremeno, mislim da je pošteno reći da nismo sami u ovoj odlučnosti da se pobrinemo da očuvamo mir i stabilnost u tom delu sveta“, rekao je Blinken.

„Postoje mnoge zemlje, kako u regionu, tako i šire, koje bi svaku jednostranu akciju upotrebe sile za narušavanje statusa kvo videle kao značajnu pretnju miru i bezbednosti, pa bi i one preduzele mere u slučaju da se to dogodi.

U najnovijem prikazu jedinstva između SAD i Australije, Daton je za The Australian rekao: „Bilo bi nezamislivo da ne podržimo SAD u akciji ako SAD izaberu da preduzmu tu akciju.”

Ali Kina je sada uzvratila Australiji, upozoravajući je da “bude spremna”.

„Ako australijske trupe dođu da se bore u Tajvanskom moreuzu, nezamislivo je da Kina neće izvršiti težak napad na njih i australijske vojne objekte koji ih podržavaju“, rekao je Hu Sijin, glavni urednik državnih novina Global Times.

„Zato je bolje da Australija bude spremna da se žrtvuje za ostrvo Tajvan i SAD.”

Kineska vojska je prošle nedelje saopštila da je izvršila patrolu borbene gotovosti u pravcu Tajvanskog moreuza nakon što je njeno Ministarstvo odbrane osudilo posetu delegacije američkog Kongresa Tajvanu.

Kina nije isključila upotrebu sile kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu, ali je umanjila ideju da je rat neminovan.