Sve vesti Svet

Ovo su glavne svetske religije

Ovo su glavne svetske religije
Pisao Elena Vuk

Svet je postao sve sekularniji u poslednjih nekoliko decenija. Međutim, kako Visual Capitalist detaljno navodi u nastavku, religija ostaje sastavni deo života mnogih ljudi, a 84% svetske populacije identifikuje se s religijskom grupom.

Verski profil sveta se brzo menja, prvenstveno vođen razlikama u stopama fertiliteta i veličini populacije mladih među glavnim svetskim religijama, kao i ljudima koji menjaju veru.

Religijski sastav sveta od strane glavnih religija

Određivanje tačnog broja religija širom sveta je zastrašujući zadatak. Mnoge religije može biti teško kategorizovati ili razlikovati za one koji nisu blisko upoznati s njihovom doktrinom.

Pew Research Center je organizovao svetske religije u sedam glavnih kategorija, što uključuje pet glavnih religija (hrišćanstvo, islam, budizam, hinduizam i judaizam), jednu kategoriju koja uopšteno uključuje sve narodne/tradicionalne religije i nepovezanu kategoriju.

Globalno, hršćanstvo ima najviše sledbenika od ovih kategorija. Oko 31% svetske populacije su hrišćani, a sledi ih Islam sa 25%. Judaizam imaju najmanju populaciju glavnih religija, sa samo 0,2% sveta koji se izjašnjavaju kao Jevreji.

Pogledajmo verski sastav sveta kada se računaju regije:

Od islama koji je dominantna religija na Bliskom istoku do preko 95% Kambodžanaca i Tajlanđana koji slede budizam, evo koliko je neka veća religija u svetu rasprostranjena.

Hrišćanstvo

Najveću svetsku religiju, hrišćanstvo, praktikuje oko 2,4 milijarde ljudi.

Država s najvećim brojem praktikanata hršćana su Sjedinjene Američke Države, s hršćanskom populacijom od 253 miliona. Brazil i Meksiko slede blisko sa 185 miliona i 118 miliona hrišćana, respektivno.

Hrišćanstvo se istorijski širilo po celom svetu i danas ostaje geografski najrasprostranjenija religija. Tokom proteklog veka, postao je manje koncentrisan u Evropi, dok je postao ravnomernije raspoređen u Americi, podsaharskoj Africi i azijsko-pacifičkom regionu.

Islam

Iako je to dominantna religija zemalja Bliskog istoka i severne Afrike, po velikom broju, zemlje u Aziji imaju najveći postotak praktikanata ove religije u svetu.

Možda će vas iznenaditi saznanje da su 14,2% Indijaca islamske veroispovesti. Kao rezultat toga, ova zemlja je dom jedne od najvećih muslimanskih populacija na svetu, koju nadmašuje samo Indonezija.

Islam je i najveća svetska religija koja se najbrže razvija. Očekuje se da će se broj muslimana povećati za 70%, sa 1,8 milijardi u 2015. na skoro 3 milijarde u 2060. godini. Ovom porastu stanovništva pomaže i činjenica da imaju najmlađu srednju starost, sa 24 godine.

Judaizam

Dok su Jevreji istorijski bili prisutni širom sveta, judaizam je danas veoma geografski koncentrisan. Više od četiri petine svih Jevreja živi u samo dve zemlje: Sjedinjenim Državama i Izraelu. Izrael je jedina zemlja sa jevrejskom većinom, sa 76% stanovništva koje čine Jevreji.

Najveći preostali udeo svetske jevrejske populacije osim SAD-a i Izraela su u Kanadi (oko 3% stanovništva zemlje), Francuskoj (2%), Ujedinjenom Kraljevstvu (2%), Nemačkoj (2%), Rusiji ( 2%) i Argentina (između 1% i 2%).

Nepovezani

Religiozno nepovezano stanovništvo uključuje ateiste, agnostike i ljude koji se ne identifikuju ni sa jednom određenom religijom. 720 miliona kineskog stanovništva smatra se verski nepovezanim, dok se 78% Čeha oseća isto.

Međutim, vredno je napomenuti da mnogi verski nepovezani imaju neka verska ili duhovna uverenja. Na primer, istraživanja su pokazala da veru u Boga ili višu silu deli 7% nepovezanih odraslih Kineza, 30% nepovezanih odraslih Francuza i 68% nepovezanih odraslih u SAD-u.

Hinduizam

Hinduizam je treća po veličini religija na svetu, sa otprilike 1,2 milijarde Hindusa u mnogim zemljama. Zanimljivo je, međutim, da je hinduizam dominantna religija u samo tri zemlje, Indiji sa 79%, Nepalu sa 80% i Mauricijusu sa 48%.

Iako je hinduizam retko primarna religija neke zemlje, on i dalje uživa globalno prisustvo. Mnoge regije širom sveta podržavaju značajnu populaciju Hindusa, uključujući Karibe, jugoistočnu Aziju, Severnu Ameriku i Južnu Ameriku.

Budizam

Prema procenama, polovina svetskih budista živi u Kini. Ipak, oni čine samo 18% stanovništva zemlje. Većina budista ostatka sveta živi u istočnoj i južnoj Aziji, uključujući 13% u Tajlandu (gde je 93% stanovništva budisti).

Budizam u Aziji je pitanje i identiteta i prakse. Naučnici i novinari su dokumentovali da se mnoge azijske zemlje mogu baviti budističkim običajima, a da sebe ne smatraju delom bilo koje organizovane religije.

Narodna religija(Folk verovanja)

Narodna religija je svaka etnička ili kulturna verska praksa koja je izvan doktrine organizovane religije. Zasnovan na popularnim verovanjima i ponekad nazivan popularnom ili narodnom religijom, termin se odnosi na to kako ljudi doživljavaju i praktikuju religiju u svom svakodnevnom životu.

Od 2020. godine, procenjuje se da je oko 429 miliona ljudi, oko 6% ukupne svetske populacije, bili pristalice narodnih ili tradicionalnih religija. Neke značajne narodne religije uključuju afričke tradicionalne religije, kineske narodne religije, indijanske religije i australske aboridžinske religije.

Nulta Tačka/VisualCapitalist