Sve vesti Svet

PA ZAR VAKCINE NE RADE?! SADA I NORVEŠKA VRAĆA KOVID PROPUSNICE!

Pisao Elena Vuk

Norveški premijer Jonas Gahr Støre izjavio je u petak da će ova zemlja ponovo uvesti svoju zdravstvenu propusnicu za vakcinisane protiv covid-a(certifikat Covid-19), usred porasta novih infekcija.

Opštine u Norveškoj bi mogle ponovo uvesti upotrebu domaćih sertifikata o Covid-19 za pristup velikim događajima i mestima kao što su noćni klubovi nakon porasta zaraze koronavirusom u zemlji poslednjih nedelja.

Premijer Støre je rekao da će se certifikati o Covid-19 koristiti kako bi se izbegli karantini i strože nacionalne mere.

“To znači da možete živeti što je moguće normalnije, čak i ako je u društvu mnogo zaraze”, rekao je on na vladinoj konferenciji za novinare.

Grad Tromsø, na severu Norveške, koji beleži nagli porast infekcija, saopštio je da će uvesti korišćenje certifikata o Covid-19 već od utorka sledeće nedelje.

KARMA ILI VAKCINA?! DOKTOR KOJI JE PRIČAO KAKO NEĆE PLAKATI NA SAHRANAMA ONIH KOJI SE NISU VAKCINISALI UMRO U SNU SAMO DVE NEDELJE NAKON TREĆE DOZE VAKCINE PROTIV COVID-a

Potvrde o Covid-19 koje su prethodno svetlele zeleno kada su skenirane ako ste vakcinisani jednom dozom pre tri nedelje, ako ste preležali covid u poslednjih šest meseci ili ste uradili negativan test u poslednja 24 sata.

Najavljeno je i da će i nevakcinisani zdravstveni radnici biti zamoljeni da nose maske za lice i testiraju se na virus dva puta nedeljno.

“Želimo redovno testiranje nevakcinisanog zdravstvenog osoblja i jasnu poruku da moraju da nose maske za lice”, rekao je norveški ministar zdravlja Ingvild Kjerkol.

Došlo bi i do promene u pravilima testiranja za građane koji nisu vakcinisani, a ne samo za zdravstvene radnike.

Nevakcinisani bliski kontakti onih koji se zaraze Covid-om morali bi da se testiraju svakodnevno sedam dana od kada su zadnji put imali kontakt sa osobom zaraženom korona virusom. Ovo novo pravilo stupa na snagu 16. novembra. Ovo pravilo važi za starije od 18 godina.

U HRVATSKOJ OD IDUĆEG UTORKA KOVID PROPUSNICE! SVI U JAVNOM SEKTORU ĆE MORATI DA POSEDUJU “AUSVAJS”

“Ako ste nevakcinisani i živite sa nekim kome je dijagnostifikovan korona virus, morate se testirati svaki dan kućnim testom ili svaki drugi dan PCR testom sedam dana. Obaveza testiranja važi dok ne prođe sedam dana od poslednjeg bliskog kontakta. Dakle, ovo nije samo preporuka, već obaveza”, rekao je Kjerkol.

Norveška, koja je ranije ukinula sva ograničenja Covid-19 krajem septembra, također će predložiti treću dozu vakcine za osobe starije od 18 godina.

Nulta Tačka/TheLocal.No