Sve vesti Svet

PADAJU DEONICE FEJSBUKA

PADAJU DEONICE FEJSBUKA
Pisao Elena Vuk

Milijarde tržišne kapitalizacije izbrisane su nakon što je prvi Meta kvartalni izveštaj izostao i nije ispunio očekivanja.

Deonice Facebook-ove matične kompanije Meta pale su nakon zatvaranja tržišta u sredu, nakon neverovatnog kvartalnog izveštaja, prvog otkako je izvršni direktor Mark Zuckerberg najavio promenu imena.

Deonice su bile jake na 323 dolara po deonici kada su se tržišta zatvorila u 4 popodne EST, ali su se srušile na 249 dolara samo pola sata kasnije, uz gubitak od skoro 23%. U samo prvih 11 minuta trgovanja nakon radnog vremena, 16 milijardi dolara u Metinoj tržišnoj kapitalizaciji je izbrisano.

Ono što je pokrenulo rasprodaju je tromesečni izveštaj Mete koji pokazuje manji prihod, zaradu po deonici i broj dnevnih i mesečnih aktivnih korisnika nego što su investitori očekivali.

Dok su investitori očekivali oko 30,15 milijardi dolara, Facebook-ove brojke pokazuju 27-29 milijardi dolara, objavio je CNBC, pozivajući se na Refinitiv istraživanje tržišnih analitičara. Prema istom izvoru, zarada po deonici iznosila je 3,67 dolara, što je manje od očekivanih 3,84 dolara.

Broj dnevnih aktivnih korisnika (DAU) iznosio je 1,93 milijarde, što je manje od očekivanih 1,95 milijardi, dok su mesečni aktivni korisnici (MAU) takođe premašili očekivanja od 2,95, na kraju na 2,91 milijardu, prema Street Account-u.

Ovo je prvi kvartalni izveštaj otkako je Zuckerberg najavio da će njegov velikan društvenih medija promeniti ime u Meta, kako bi bolje predstavio svoj fokus na nadolazećem metaverzumu i obuhvatio postojeće Facebook, Instagram i WhatsApp brendove.

Nulta Tačka/RT