Sve vesti Svet

Škotska: U MARTU umrlo 18 tek rođenih beba- Struka odbacuje vakcinaciju kao uzrok ali POKREĆE SE ISTRAGA

Škotska: U MARTU umrlo 18 tek rođenih beba- Struka odbacuje vakcinaciju kao uzrok ali POKREĆE SE ISTRAGA

Istraga o povećanju smrtnosti novorođenih beba u Škotskoj pokrenuta je drugi put u šest meseci, zbog zabrinutosti da bi uzrok kako vlasti tvrde mogao biti povezan s pandemijom Covida no ne precizira se da li su u pitanju posledice vakcinacije doprinele do povećanja broja slučajeva mrtvih novorođenčadi.

Nova istraga je pokrenuta nakon što je 18 beba umrlo u prvih 28 dana života u martu, uzrokujući da je stopa smrtnosti premašila postavljeni prag.

Ovo je drugi put da je ova granica dostignuta od početka evidencije 2017. godine, nakon što je u septembru prijavljen 21 smrtni slučaj, što je izazvalo još jednu istragu.

Dr Sarah Stock, stručnjak za medicinu majki i fetusa na Univerzitetu u Edinburgu , označila je brojke “zaista zabrinjavajućim”.

Uzrok nisu bebe koje boluju od Covida, rekla je, ali može biti povezan s komplikacijama kod trudnica koje imaju tu bolest ili pritiscima na zdravstvenu zaštitu kao rezultat pandemije (u prevodu vakcinacija).

Pravoslavno PROROČANSTVO- Tehnokratske ideje su osuđene na PROPAST

Povećanje broja smrtnih slučajeva “apsolutno nije” povezano sa vakcinom protiv Covida, rekla je, jer se pokazalo da je to bezbedno u trudnoći.

“Znamo da Covid-19 može da utiče na trudnice i da uzrokuje komplikacije u trudnoći poput ranog porođaja, tako da je to nešto o čemu moramo razmišljati i istražiti”, rekla je dr Stock za Herald.

“Druga stvar su širi uticaji Covid-19 na zdravstvene usluge i to je nešto o čemu takođe treba razmišljati.”

„Porodilište i neonatalne službe su opterećene i nastavljaju da osećaju posledice Covida na osoblje.”

„Ali ne možemo zaboraviti da bi to mogli biti i drugi uzroci, tako da je zaista važno da istražimo.”

Portparol javnog zdravstva Škotske rekao je: “Svaki od gubitaka koji se odražavaju u prijavljenim informacijama tragedija je za one koji su uključeni.

„Procese revizije za identifikaciju i ublažavanje faktora koji doprinose tome vode odgovorne agencije i oni su u toku.

” Javno zdravstvo Škotske nastaviće da prati podatke o zdravstvenim ishodima novorođenčadi kako bi informisalo i podržalo ovaj rad.”

Škotska vlada je potvrdila da su istrage u toku.

“Radimo sa PHS-om, Škotskom nacionalnom neonatalnom mrežom i Saradnjom za poboljšanje kvaliteta materinstva i dece kako bismo razumeli sve moguće faktore koji doprinose kako bismo osigurali da nastavimo poboljšavati brigu o najmanjim i najbolesnijim bebama u Škotskoj”, rekao je portparol.

NultaTačka/Herald