Sve vesti Tehnologija

PAZI SNIMAM TE! SLEDEĆI “PAMETNI TELEFON” KOJI KUPITE MOGAO BI DA IMA “UVEK UKLJUČENU” KAMERU! (VIDEO)

Od 2022. godine kreće proizvodnja novih pametnih telefona, kod kojih će kamera biti uvek uključena. Stručnjaci uveravaju da ovo neće narušiti privatnost korisnika.

Qualcomm Technologies je nedavno najavio svoj najnoviji vrhunski procesor za pametne telefone, Snapdragon 8 Gen 1. Ovaj procesor ima veoma kontroverznu karakteristiku — ima uvek uključenu kameru i koristiće se u vrhunskim Android pametnim telefonima koji će biti objavljeni početkom 2022. godine.

Potpredsednik Qualcomm-a za upravljanje proizvodima Judd Heape je rekao sledeće o novim mogućnostima procesora uvek uključene kamere: „Prednja kamera vašeg telefona uvek bezbedno traži vaše lice, čak i ako ga ne dodirnete ili ne podignete da biste ga pokrenuli. ”

Qualcomm je reklamirao novu uvek uključenu kameru tokom njihovog Snapdragon Tech Summit-a.

Judd Heap je za TechRadar rekao sledeće: “Aspekt koji je uvek uključen će iskreno uplašiti neke ljude, pa smo želeli da ovo uradimo odgovorno.”

Nastavio je govoreći za TechRadar: “Veoma smo se pobrinuli da niko ne može da preuzme te podatke i da neko ne može da vas gleda preko telefona.”

Najavili su da će uvek uključena kamera omogućiti korisnicima da probude i otključaju svoje telefone bez podizanja telefona. Procesor takođe može da zaključa vaš telefon kada više ne gledate u njega. Može čak i da zaključa vaš telefon kada otkrije da ga neko gleda preko vašeg ramena.

Da ponovimo nove funkcije u procesoru, omogućiće vašem novom telefonu da se otključa kada vas prepozna. Zatim ponovo zaključa kada vi skrenete pogled. Takođe će sakriti poverljive informacije ili obaveštenja kada oseti da neko drugi viri ili podiže vaš telefon.

Što se tiče privatnosti, Qualcomm je pokušao da uporedi uvek uključenu kameru sa uvek uključenim mikrofonima koji su već dugo dostupni u pametnim telefonima. Hey Google, Alexa i Hey Siri fraze koje ljudi mogu izgovoriti, a onda će njihov telefon reagovati, a da ga oni ni ne podignu.

Judd Heape je takođe uverio korisnike Android-a da „podaci uvek uključene kamere nikada ne napuštaju centar bezbednog senzora dok traži lica“. O tome se još uvek može raspravljati, dok se ne sprovedu dodatna istraživanja kada ovi telefoni budu lansirani. Mogućnost snimanja 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, za mnoge je još uvek briga za privatnost.

Tehnologije kompanije Qualcomm takođe kažu da se podaci o prepoznavanju lica ne šalju u oblak, a druge aplikacije na vašem telefonu nikada neće moći da im pristupe.

NultaTačka/TruthTheory