Sve vesti Svet

Peking čeka da Pelosi napusti Tajpej- Tajvan optužuje Kinu za vazdušnu i pomorsku blokadu

Peking čeka da Pelosi napusti Tajpej- Tajvan optužuje Kinu za vazdušnu i pomorsku blokadu

Tajvanski odbrambeni zvaničnici optužili su Peking da pokušava da “napadne” teritorijalne vode i vazdušni prostor ostrva, nakon što je Kina najavila niz “ciljanih vojnih operacija” kao odgovor na posetu predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajpeju.

Vojni zvaničnici u Tajpeju izjavili su u sredu da se nekoliko zona isključenja oko ostrva, gde Kina namerava da sprovede vežbe bojeve vatre i druge vojne vežbe kasnije ove nedelje, preklapaju sa „teritorijalnim prostorom Tajvana“. Prema pisanju Gardijana, vojni portparol optužio je Peking za kršenje „pravila UN” što bi predstavljalo de fakto „blokadu tajvanskog vazdušnog i morskog prostora”.

KINA ILI TAJVAN? BUDITE PAŽLJIVI KADA BIRATE STRANE! POBEDNIK JE VEĆ POZNAT

Optužujući Peking da vodi „psihološki rat protiv Tajvana i građana“, Tajpej je obećao da će „čvrsto braniti svoju nacionalnu bezbednost“ i podići svoju vojnu spremnost na najviši nivo, držeći se „principa da se ne traži rat“.

Pelosi je stigla u Tajpej u utorak kasno uprkos ponovljenim upozorenjima Pekinga da ne pokušava da poseti teritoriju koju Peking smatra sastavnim delom Kine.

„Kineska narodnooslobodilačka armija je u visokoj pripravnosti i pokrenuće seriju ciljanih vojnih operacija kako bi se suprotstavila tome, odlučno odbranila nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i odlučno osujetila spoljno mešanje i pokušaje separatista da izdejstvuju „nezavisnost Tajvana“,“ rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane Vu.

U odvojenom saopštenju, kineska Istočna komanda najavila je zajedničke vojne vežbe kod Tajvana, bojevo gađanje u Tajvanskom moreuzu i probno lansiranje raketa u moru istočno od Tajvana. Prema mapi koju su podelili državni mediji, vojne vežbe, koje bi trebalo da počnu u četvrtak, nakon odlaska Pelosijeve, održaće se u šest velikih pomorskih područja i njihovom vazdušnom prostoru širom Tajvana.

NultaTačka/RT