Sve vesti Svet

Pentagon navodno ništa ne zna! Visok broj AMERIČKIH SPECIJALACA i dalje vrši obuku ukrajinskih snaga na frontu

Pentagon navodno ništa ne zna! Visok broj AMERIČKIH SPECIJALACA i dalje vrši obuku ukrajinskih snaga na frontu

Bivši vojnici specijalnih snaga borave na frontu u Ukrajini i podučavaju kijevske snage.

Izvestan broj američkih veterana obučava ukrajinske vojnike u blizini linija fronta rusko-ukrajinskog sukoba, uprkos tome što ih Pentagon navodno poziva da to ne čine, piše Njujork tajms u članku u nedelju.

„Amerikanci su u Ukrajini“, navodi se u saopštenju, uz napomenu da se ne zna tačan broj američkih državljana koji se bore na prvim linijama sukoba. NIT dodaje da se neki od ovih Amerikanaca takođe dobrovoljno javljaju za timove za evakuaciju žrtava i da budu specijalisti za uklanjanje bombi, stručnjaci za logistiku i instruktori.

NIT takođe tvrdi da trenutno postoje mali timovi bivših pripadnika specijalnih operacija koji pružaju obuku ukrajinskim vojnicima i, u nekim slučajevima, pomažu kijevskim snagama u planiranju borbenih misija.

Dok su SAD obećale skoro 7 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, do sada su se uzdržavale od direktnog uključivanja u sukob. Vašington je zvanično povukao svojih 150 vojnih instruktora iz Ukrajine neposredno pre početka sukoba krajem februara, a predsednik Džo Bajden je izjavio da „nećemo voditi treći svetski rat u Ukrajini“.

Pentagon je negirao bilo kakvu povezanost sa bilo kojim američkim dobrovoljačkim grupama i više puta je upozoravao američke građane da ne putuju u Ukrajinu kako bi učestvovali u sukobu.

MARIO ZNA UŽIVO- VEČERAS OD 20:30!- LUDILOOO histerije- Prešli su granicu gluposti i komedije- Morate ovo da čujete

Peri Blekburn mlađi, potpukovnik specijalnih snaga u penziji, koji je jedan od dobrovoljaca koji trenutno obučavaju vojnike u Ukrajini, potvrdio je za NIT da njegova jedinica ne prima nikakvu komunikaciju od američke vojske i da je malo verovatno da će Vašington prihvatiti svaku odgovornost za postupke jedinice.

„Nemamo nikakvu komunikaciju sa američkom vojskom, tačka“ , rekao je on agenciji. „To je linija koju ne žele da pređu. Oni neće preuzeti nikakvu odgovornost za naše dobro ili naše postupke. U stvari, verovatno bi uradili upravo suprotno.”

Ipak, neki veterani vide svoju misiju u Ukrajini kao način da se unaprede američki interesi, istovremeno izolujući Vašington od direktnog učešća.

„Mi sprovodimo spoljnu politiku SAD na način na koji vojska ne može“, rekao je Endru Milburn, penzionisani pukovnik specijalnih operacija marinaca koji vodi drugu grupu veterana dobrovoljaca koji pružaju obuku i savete.

On je rekao za NIT. „Mi možemo da uradimo posao, a SAD mogu da kažu da nemaju nikakve veze sa nama, i to je apsolutno tačno. Milburn je napomenuo da ne dobija nikakav odgovor kad god pokuša da kontaktira američke vojne zvaničnike u zapadnoj Evropi.

Novi dokumenti INTERSEPTA otkrivaju američke tajne ratove- “Šifra 127e”

„Svaki put kada se obratimo, dobijemo odbijanje“ , rekao je on. „Toliko se plaše da će se nešto loše desiti i da će izgledati kao da je to u nadležnosti vlade. Mi smo persone non grata.”

U međuvremenu, NIT navodi da neki stručnjaci upozoravaju da bi prisustvo američkih dobrovoljaca moglo da izazove „tragičnu nezgodu koja će uvući Sjedinjene Države u eskalaciju u stilu Vijetnama“.

„Baš kao u Vijetnamu, rizik je da nas nehotice uvuku sve dublje i dublje, korak po korak“, rekao je Džordž Bibi, bivši šef CIA-ine analize Rusije, za NIT. „Razlika je u tome što su ulozi veći u Ukrajini. Sjedinjenim Državama i Rusiji bi bilo mnogo lakše da uđu u direktan sukob koji bi brzo mogao da postane veoma ozbiljan.

Najmanje 21 Amerikanac je ranjen u borbi od početka sukoba, navodi NIT, pozivajući se na neprofitnu organizaciju koja ih evakuiše. Takođe, dvojica američkih državljana su ubijena, navodi Stejt department, dok su dvojica zarobljena, a jedan se navodno vodi kao nestao u akciji.

NultaTačka