Sve vesti Tehnologija

Pentagon završava testiranje novog MIKROTALASNOG ORUŽJA

Pentagon završava testiranje novog MIKROTALASNOG ORUŽJA

Američka mornarica i vazduhoplovstvo uskoro će završiti petogodišnje istraživanje visokotehnološkog energetskog sistema
koji radi po principu “mikrotalasnog oružja”

Američka vojska će sprovesti „glavni test“ za novo mikrotalasno oružje velike snage, prema programerima Pentagona, koji su takođe primetili napredak na zasebnom mikrotalasnom sistemu namenjenom da obori neprijateljske „rojeve dronova“.

Završna ispitivanja zajedničkog elektromagnetnog nekinetičkog udarnog oružja velike snage (HiJENKS) zajedno će sprovesti Laboratorija za istraživanje vazduhoplovstva (AFRL) i Kancelarija za pomorska istraživanja u vojnoj bazi u blizini kalifornijskog jezera Kina, u sklopu intenzivnih testiranja ovog leta koje je označilo kraj petogodišnjeg razvojnog projekta.

Džefri Hegemajer, koji vodi odeljenje za elektromagnetiku velike snage AFRL-a, rekao je da oružje još uvek nije pronašlo platformu, ali je primetio da bi njegova manja veličina omogućila razne upotrebe u borbi.

„Počećemo da razmatramo više aplikacija specifičnih za usluge kada uradimo ovaj test koji demonstrira tehnologiju“ , rekao je on novinarima tokom brifinga krajem prošlog meseca.

HiJENKS je dizajniran da koristi mikrotalasne talase velike snage za onesposobljavanje neprijateljske elektronike, nadovezujući se na prethodni rad obavljen pre više od decenije u okviru projekta Counter-electronics High Pover Microvave Advanced Missile Project, takođe poznatog kao CHAMP.

Vazduhoplovstvo takođe napreduje u razvoju drugog mikrotalasnog sistema usmerene energije, Tactical High Pover Operational Responder (THOR), koji ima za cilj da „onemogući rojeve dronova“ koji bi mogli da ugroze trupe ili vojne baze, rekao je menadžer programa THOR Adrian Lucero.

„Postoje i drugi efektori koji su namenjeni protiv sistema bespilotnih letelica kao što su oružje, mreže i laserski sistemi“, rekao je Lucero tokom istog junskog pressera. „Ali ono što THOR donosi na sto je da ima veći domet na koji utiče i ima smanjeno vreme angažovanja.”

Prototip za THOR je nedavno poslat u inostranstvo na testiranje, tokom kojeg su razvojni timovi pokušali da prošire domet sistema i povećaju njegovu snagu, nastavio je Lucero, dodajući da je oružje bilo 94% pouzdano tokom testiranja i dokazalo da može biti korisno „u stvarnoj borbi.”

NultaTačka