Sve vesti Svet

POBEDA FARMAKOMAFIJE! SUD PONIŠTIO PRESUDU O OPIOIDIMA OD 465 MILIONA DOLARA PROTIV J&J

OKLAHOMA SITI (AP) — Vrhovni sud Oklahome poništio je u utorak presudu o opioidima vrednu 465 miliona dolara protiv proizvođača lekova Džonson & Džonson, utvrdivši da je niži sud pogrešno protumačio državni zakon o povredi prava.

Sud je u odluci 5-1 presudio da je okružni sudija Thad Balkman 2019. godine pogrešio kada je utvrdio da su J&J sa sedištem u Nju Džersiju i njegova filijala Janssen Pharmaceuticals u Belgiji prekršili državni statut o javnom pravu.

Oklahoma court overturns $465M opioid ruling against Johnson & Johnson | CBC News

„Sud je dozvolio da se tužbe za povrede javnog prava bave diskretnim, lokalizovanim problemima, a ne problemima politike“, prema mišljenju koje je napisao sudija Džejms R. Vinčester.

Visoki sud je rekao da je pitanje da li je marketing i prodaja opioida kompanije kršenje javnog prava, ali da to ne umanjuje patnju hiljada stanovnika Oklahome zbog opioida.

„J&J više ne promoviše nikakve opioide na recept i to nije činio nekoliko godina“, od 2015., napisao je Vinčester. „Čak i sa marketinškim praksama J&J-a, ovi… lekovi su iznosili manje od 1% svih recepata za opioide u Oklahomi”.

Od 2007. do 2017. godine više od 4.600 ljudi u Oklahomi umrlo je od predoziranja opioidima, pokazuje državna statistika.

Sud je takođe odbio žalbu države za povećanje naknade štete.

Presuda dolazi nedelju dana nakon što je kalifornijski sudija doneo privremenu odluku u kojoj se navodi da lokalne vlade nisu dokazale da je Džonson i Džonson koristio lažni marketing kako bi povećao broj recepata svojih lekova protiv bolova, što je dovelo do povrede javnog prava.

Tužba bivšeg državnog tužioca Majka Hantera u Oklahomi bila je prva od hiljada sličnih tužbi koje su dospele na sud.

Portparoli sadašnjeg državnog tužioca Džona O'Konora i J&J nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Sudija Džejms E. Edmondson je rekao da će potvrditi presudu, ali da će slučaj vratiti okružnom sudu da ponovo izračuna nadoknadu štete.

Država je tražila da se odšteta poveća na 9,3 milijarde dolara.

Nulta Tačka/9&10News