Srbija Svet

Vučić kaže: Srbija ekonomski tigar a u Srbija prva po poskupljenju hrane u Evropi

Vučić kaže: Srbija ekonomski tigar a u Srbija prva po poskupljenju hrane u Evropi
Pisao Elena Vuk

Prema izveštaju Eurostata Srbija se još jedanput našla na samom evropskom dnukada je u pitanju poskupljenje hrane. Slika nije ni približno onako optimistična kao što tvrdi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Po svemu sudeći, “Ekonomski Tigar” je postao “Ekonomski Miš”.

Kada se uporede cene hrane u Srbiji u januaru 2021. godine sa cenama iz istog meseca ove godine, dođe se do podatka da je u Srbiji za godinu dana hrana poskupela za 14, 5 odsto. To je zvaničan podatak koji je objavio Eurostat.

Koliko građani Srbije plaćaju skuplje hranu u odnosu na zemlje članice EU, možda najbolje govori podatak da je prosečan rast cena hrane u EU manji od pet odsto, odnosno 4,9.

Podaci o prisustvu američkih laboratorija u Ukrajini potpuno menjanju sliku o umešanosti Amerike

Poskupljenje hrane januar ’21/januar ’22

ZEMLJA RAST CENA %

Srbija 14,5

Litvanija 12,8

Bugarska 11,1

Mađarska 10,9

Hrvatska 10,2

Makedonija 9,6

Estonija 9,2

Grčka 5,5

Austrija 5,0

Nemačka 4,9

Slovenija 4,7

Italija 3,9

Izvor: Eurostat

Ako se pogleda tabela, Srbija je na čelu sa poskupljenjem od 14,5 odsto. Odmah iza nas je Litvanija. U ovoj zemlji je, recimo, u istom periodu hrana poskupela za 12,8 odsto, sledi Bugarska sa 11,1, Mađarska sa 10,9 odsto, Hrvatska sa poskupljenjem od 10,2 odsto, a zatim severna Makedonija sa 9,6 i Estonija sa 9,2 odsto.

S druge strane, recimo u Italiji, Sloveniji, Austriji, Grčkoj i Nemačkoj hrana je poskupela za godinu dana od 3,9 do 5,5 odsto.

Da može i drugačije, pokazuju primeri Norveške i Švajcarske. U ovim zemljama je zabeležen pad cena hrane. Tako je, recimo, u Norveškoj pojeftinila za jedan odsto, a u Švajcarskoj 1,5 odsto.

Zemlje u kojima je hrana pojeftinila

Norveška – 1,0

Švajcarska – 1,5

Izvor: Eurostat

Nulta Tačka/Mediji