Sve vesti Svet

POBEDA! KANADA UKIDA OBAVEZNU VAKCINACIJU ZA KAMIONDŽIJE!

POBEDA! KANADA UKIDA OBAVEZNU VAKCINACIJU ZA KAMIONDŽIJE!

(Rojters) – Kanada će dozvoliti nevakcinisanim kanadskim kamiondžijama da uđu u zemlju iz Sjedinjenih Država, poništavajući odluku koja zahteva da sve kamiondžije budu vakcinisane protiv koronavirusa, saopštila je u sredu kanadska granična agencija.

Kanadski premijer Džastin Trudo suočio se sa pritiskom glavne opozicione stranke i lobija kamionskih prevoznika da odustanu od naloga za obaveznu vakcinaciju za kamiondžije, koji je trebalo da stupi na snagu u subotu, rekavši da bi to moglo dovesti do manjka vozača, poremetiti trgovinu i povećati inflaciju.

Kanadska granična služba (CBSA) saopštila je da će nevakcinisani ili delimično vakcinisani kanadski vozači kamiona koji stignu na američko-kanadsku granicu ostati izuzeti od testiranja pre dolaska, dolaska i nakon dolaska, i zahteva za karantin.

Međutim, kamiondžije iz Sjedinjenih Država će i dalje morati da se vakcinišu ili će biti vraćeni na granici od 15. januara, rekao je portparol CBSA.

Izvor iz kanadske vlade rekao je da je odluka doneta kako bi se obezbedili neometani lanci snabdevanja.

Trudoova liberalna vlada postavila je subotnji rok zahtevajući od svih kamiondžija koji ulaze iz Sjedinjenih Država da pokažu dokaz o vakcinaciji u sklopu borbe protiv COVID-19.

Sa više od dve trećine od 650 milijardi kanadskih dolara robe kojom se godišnje trguje između Kanade i Sjedinjenih Država, putnim prevozom, industrija kamionskog saobraćaja je ključna.

DIREKTOR FAJZERA PODRŽAO ĐOKOVIĆA: PRELEŽAN VIRUS DAJE ZAŠTITU OD INFEKCIJE

Canadian Trucking Alliance (CTA) je procenio da bi vladin nalog mogao da primora oko 16.000 prekograničnih vozača – njih 10 odsto – van puteva.

Nalog je bio prva mera političkog establišmenta preduzeta od početka pandemije koja bi mogla ograničiti prekogranični kamionski saobraćaj. Kamioni su slobodno prelazili granicu kada je granica bila zatvorena na 20 meseci jer se smatralo da su neophodni za održavanje otvorenih lanaca snabdevanja.

Poremećaji u lancu snabdevanja doveli su godišnju kanadsku inflaciju na 18-godišnji maksimum u novembru, a Banka Kanade je signalizirala da bi mogla da podigne kamatne stope već u aprilu.

Troškovi dopremanja voća i povrća kamionima iz Kalifornije i Arizone u Kanadu udvostručili su se tokom pandemije zbog nedostatka vozača. Steve Bamford, izvršni direktor kompanije Bamford Produce, uvoznika i izvoznika svežeg voća i povrća sa sedištem u Ontariju, rekao je to Rojtersu prošle nedelje.

Sveža hrana je osetljiva na probleme sa transportom jer brzo joj ističe rok.

Bajdenova administracija želi da se vozači kamiona u kompanijama sa 100 ili više zaposlenih vakcinišu ili podvrgnu nedeljnom testiranju, što je politika koja je osporena na Vrhovnom sudu.

NE PROPUSTITE! NOVI INTERVJU IZ BUNKERA! OVO SVI TREBA DA POGLEDAJU

Nulta Tačka/YahooFinance