Sve vesti Svet

Pogledajte! Ovo su zemlje Evrope koje su zatvorile nebo za Rusiju. Srbija i ove države jedine otvorene

Pogledajte! Ovo su zemlje Evrope koje su zatvorile nebo za Rusiju. Srbija i ove države jedine otvorene

Veći deo Evrope zatvorio je svoj vazdušni prostor za letove ruskih avio-kompanija i privatnih aviona iz Rusije, u sklopu sankcija koje su Moskvi uvedene zbog intervencije u Ukrajini. Jedna od retkih zemalja čije je nebo i dalje otvoreno za ruske avione je Srbija.

Među državama koje su zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avione i avio-kompanije su uglavnom zemlje Evropske unije. To su Nemačka, Francuska, Irska, Island, Španija, Portugal, Belgija, Danska, Luksemburg, Holandija, Poljska, Češka, Slovačka, Austrija, Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Grčka, Italija, Malta, Rumunija, Bugarska, Litvanija, Estonija, Letonija, Švedska i Finska.

Letove su zabranile i države koje nisu članice EU kao što su Norveška, Albanija, Severna Makedonija i Švajcarska, ali i Velika Britanija, koja je tu odluku donela među prvima.

Ukrajinska poslanica otkrila ciljeve vlade: Mi se borimo za novi svetski poredak

Pored Ukrajine u kojoj rat traje već šest dana, vazdušni prostor za sve letove zatvorila je i Moldavija, zemlja sa kojom Ukrajina deli granicu.

Samo četiri zemlje nisu uvele zabranu

Sa druge strane, letove za ruske avione nisu zabranile Bosna i Hercegovina, Srbija, Belorusija i Turska. Crna Gora je takođe na ovom spisku, ali očekuje se da će i ona zatvoriti svoje nebo, obzirom da je najavljeno da će uskoro doneti odluku po ovom pitanju.

Praktično jedini način da se iz Evrope dođe do Moskve avionom vodi preko Beograda odakle avioni lete ka Turskoj, a potom preko Kazahstana ka jednom od moskovskih aerodroma.

Rusija je na ove mere ogovorila zabranom za aviokompanije iz 36 zemalja da koriste njen vazdušni prostor.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA i VLADIMIR ČIČAREVIĆ- Sada je sve jasno- Srbija je jedna ogromna KINESKA laboratorija

Nulta Tačka/Agencije