Sve vesti Svet

Policija država članica EU prestaje da štiti ruske konzulate

Policija država članica EU prestaje da štiti ruske konzulate

Letonska policija prestaće da štiti zgrade konzulata Rusije u gradovima Daugavpilsu i Liepaji, javila je u subotu novinska agencija LETA.

Promenu mora da potvrdi vlada, ali je Ministarstvo spoljnih poslova navodno obavestilo policiju da više nije u obavezi da čuva konzulate.

Letonija je u aprilu zahtevala da Moskva zatvori obe kancelarije i da osoblje koje je tamo postavljeno napusti zemlju do 30. aprila. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje saopštilo je da je odluka doneta „u znak solidarnosti sa Ukrajinom“.

Protesti su održani ispred ruskih misija u Letoniji kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini, koja je pokrenuta krajem februara. U aprilu je demonstrant bacio crvenu boju na zgradu ruske ambasade u Rigi.

LUKAŠENKO: Poljska želi da zauzme deo Ukrajine i celu BELORUSIJU

Prošle nedelje, Letonija je prestala da prima zahteve za vizu od Rusa, sa izuzetkom onih koji se prijavljuju za ulazak „da bi prisustvovali sahrani bliskog rođaka“. Prema pisanju letonskih medija, Služba državne bezbednosti (VDD) optužila je Moskvu da vodi „sve agresivniju spoljnu politiku protiv zapadnih zemalja“ i rekla da letonske vlasti pojačavaju mere bezbednosti.

Rusija je u aprilu odgovorila na proterivanje diplomata iz baltičkih država zahtevajući da Letonija zatvori svoje konzulate u Sankt Peterburgu i Pskovu. Odluka je doneta „u skladu sa principom reciprociteta“, saopštilo je tada rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Nulta Tačka/RT