Sve vesti Svet

Policija Novog Zelanda sukobila se sa demonstrantima koji protestuju protiv obavezne vakcinacije

Policija Novog Zelanda sukobila se sa demonstrantima koji protestuju protiv obavezne vakcinacije

Policija Novog Zelanda sukobila se danas sa stotinama demonstranata koji su kampovali ispred parlamenta u Velingtonu oko tri nedelje.

Nasilje je izbilo popodne dok je policija pokušavala da raščišćava protestni kamp. Demonstranti su zapalili brojne šatore, širio se gust crni dim. Takođe su policiju gađali predmetima poput stubova za šatore.

Gust crn dim izlazio je danas iz zgrade novozelandskog parlamenta, a sirene su se oglasile u momentu dok su demonstranti koji protestuju protiv obavezne vakcinacije palili šatore, dušeke i stolice, javlja AP.

Kako se navodi, policija je ponovo preuzela kontrolu nad zgradama parlamenta, iako je na desetine demonstranata ostalo u obližnjim ulicama, a neki su gađali policajce.

Snage su upotrebile biber sprej na neke od demonstranata i počele da sklanjaju neke od automobila, kombija i kamiona kojima su demonstranti blokirali ulice u toj oblasti. Komesar policije Endrju Koster rekao je da je 36 demonstranata uhapšeno zbog ometanja rada policije i drugih prekršaja.

Bila je to do sada najznačajnija upotreba sile od strane vlasti protiv demonstranata, koji se protive obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa.

„Postali smo zabrinuti da su oni sa dobrim namerama sada manje brojni od onih koji su spremni da upotrebe nasilje da bi ostvarili svoje ciljeve“, rekao je on, dodajući da je deeskalacija poželjna opcija.

Novi Zeland je od početka pandemije uveo stroge mere protiv virusa i imao je nisku stopu infekcije i smrtnosti. Ali slučajevi omikron varijante su u porastu. Oko 95% ljudi koji ispunjavaju uslove vakcinisano je sa dve doze.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA i VLADIMIR ČIČAREVIĆ- Sada je sve jasno- Srbija je jedna ogromna KINESKA laboratorija

Nulta Tačka