Sve vesti Svet

POLICIJA U TUNISU UPALA U REDAKCIJU ,,AL DŽAZIRE” I IZBACILA IH IZ PROSTORIJA

Snage bezbednosti uključene u prepad rekle su da izvršavaju uputstva i zamolile su sve novinare da odu.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Tuniska policija upala je u biro Al Jazeera u glavnom gradu Tunisu, proteravši svo osoblje, nakon što je predsednik Kais Saied kasno u nedelju zbacio vladu potezom koji su njegovi neprijatelji nazvali pučem.

Najmanje 20 teško naoružanih policajaca u civilu ušlo je u kancelariju u ponedeljak, javili su novinari Al Jazeera iz Tunisa, rekavši da policajci nisu imali naloge za prepad.

„Nismo dobili nikakvo prethodno obaveštenje o izbacivanju naše kancelarije od strane snaga bezbednosti“, rekao je Lotfi Hajji, šef biroa Al Jazeera u Tunisu.

Snage bezbednosti uključene u pretres rekle su da izvršavaju uputstva u skladu sa pravosudnim sistemom zemlje i zatražile su od svih novinara da odu.

Novinari su rekli da su im službenici obezbeđenja naredili da isključe telefone i da im nije dozvoljeno da se vrate u zgradu kako bi preuzeli lične stvari.

Policajci su oduzeli drugu opremu.

Reporteri bez granica (RSF) rekli su da „osuđuju napad na kancelariju Al Jazeera u Tunisu i umešanost medija u političke sukobe“.

Parlament suspendovan

Predsednik Saied suspendovao je parlament i otpustio premijera Hichem Mechichi u nedelju potezom koji su njegovi rivali osudili kao napad na demokratiju, ali koji su drugi pozdravili proslavama na ulicama.

ARAPSKO LETO PODSTAKNUTO COVID-om?! IZVEDEN PUČ U TUNISU!

Predsedništvo je reklo da će parlament biti suspendovan na 30 dana, iako je Saied rekao novinarima da se rok od 30 dana može produžiti ako je potrebno “dok se situacija ne sredi”.

Saied je rekao da će izvršnu vlast preuzeti uz pomoć novog premijera nakon što su u nekoliko tuniskih gradova izbili nasilni protesti zbog vladinog postupanja sa pandemijom COVID-19 i zbog stanja u ekonomiji.

Najveći je izazov ustav iz 2014. godine koji deli ovlašćenja između predsednika, premijera i parlamenta.

„Mnogi ljudi su prevareni licemerjem, izdajom i kršenjem ljudskih prava“, rekao je on u izjavi prenetoj u državnim medijima.

“Upozoravam svakoga ko pomisli da pribegne oružju… a ko god ispali metak, oružane snage će odgovoriti mecima”, dodao je on.

Takođe je suspendovao imunitet članova parlamenta, insistirajući da su njegovi postupci u skladu sa ustavom.

Partija Narodni pokret pozdravila je njegov potez kao „put ka ispravljanju toka revolucije koji su narušile antirevolucionarne snage, predvođene Ennahda-om“.

Međutim, stranka Demokratska struja odbila je predsednikove mere i pozvala na objedinjavanje napora da se zemlja izvuče iz krize poštujući demokratiju, ljudska prava i borbu protiv političke korupcije.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

O uredniku

Milica Đorović