Sve vesti Svet

POLJSKA! DA SE NAJEŽIŠ: SVAKI ČETVRTI OSUMNJIČENI ZA PEDOFILIJU JE SVEŠTENO LICE, OTKRILA DRŽAVNA KOMISIJA

Pisao Elena Vuk

Gotovo 30% svih seksualnih prestupa protiv maloletnika u Poljskoj povezano je sa predstavnicima sveštenstva, otkrila je Državna komisija za pedofiliju u svom prvom izveštaju.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Komisija, koju je vlada osnovala 2019. godine, podelila je rezultate svog rada u ponedeljak u izveštaju od 250 stranica.

Stručnjaci su tokom ovog perioda ispitali 349 slučajeva pedofilije, a oko 100 njih bili su osumnjičeni sveštenici. Više od 50 ovih slučajeva prosleđeno je Tužilaštvu, navodi se u izveštaju.

Komisija je takođe kritikovala Poljsku katoličku crkvu zbog njene nespremnosti da sarađuje sa vladom po kontroverznom pitanju.

„U zemljama poput Australije i SAD -a, crkveni vođe su odavno shvatili da je borba protiv pedofilije i rad zajedno sa vlastima u ovoj oblasti stvar elementarnog kredibiliteta njihovih institucija“, ali to nije bio slučaj u Poljskoj, prenosi RT.

Materijali sadržani u izveštaju bili su „zastrašujući“, ali samo su dokazali da se borba protiv ovih „gnusnih zločina“ mora nastaviti, rekao je Blazej Kmieciak, predsednik komisije.

Ali ne samo sveštenici i stranci optuženi su za zlostavljanje dece, a neki prekršaji pripisani su članovima porodice, uključujući i roditelje, u 35% slučajeva, navodi se u izveštaju. Većina su bili muškarci (94%).

Većina žrtava bila je stara između 11 i 15 godina, ali bilo ih je i između 3 i 10. Najmlađe dete koje je pretrpelo seksualno zlostavljanje među slučajevima koje je Komisija razmatrala imala je samo godinu dana.

U izveštaju se naglašava teška psihološka trauma koju su pretrpela seksualno zlostavljana deca. Apelovalo je na to da tužioci prioritet imaju predmeti protiv pedofila i preporučilo da se uvede poseban položaj „advokata za decu“ koji će se baviti njima.

Poljska je uglavnom katolička zemlja, a crkvu već godinu dana muče optužbe za seksualno zlostavljanje maloletnika. Pritisak javnosti prisilio je da 2019. objavi izveštaj u kojem se navodi da je zabeleženo skoro 400 slučajeva sveštenika koji zlostavljaju 625 dece od 1990. Međutim, imena prestupnika ostala su neotkrivena.

Dokumentarni film koji je izašao iste godine tvrdio je da sveštenici pedofili nikada nisu kažnjeni za svoje grehe, već su samo premešteni u drugu parohiju gde su mogli da nastave sa svojim zločinačkim ponašanjem.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT