Sve vesti Svet

Posle “arapskog proleća” dolazi “nemačka zima”?

Posle arapskog proleća dolazi nemačka zima?

Na to su upozorili šef Kancelarije za zaštitu ustava pokrajine Brandenburg Jerg Miler i ministarka unutrašnjih poslova Neni Fezer koji ljude koji potencijalno mogu da protestuju zbog poskupljenja nazivaju ekstremistima.

“Ekstremisti sanjaju o nemačkoj zimi nezadovoljstva,” rekao je Miler za nedeljnik “Velt am Sontag”.

“Očekuju da će energetska kriza i poskupljenja ljude pogoditi snažno i tako stvoriti prijemčivije raspoloženje za ideje protiv države”, dodao je on.

Miler je naveo u julu za “Špigel” da “pažljivo prate šta rade” i upozorio kako “većina ljudi koji brinu pred sledeći obračun troškova nisu ekstremisti i meta interesa službe za zaštitu ustava”.

Zaharova: Evropa je talac Kijeva zbog granatiranja Zaporoške elektrane

Sličnu bojazan u julu je iskazala i Fezerova.

“Pretnja, naravno, postoji, da će oni koji su još u vreme korone gunđali protiv demokratije i često se svrstavali uz ekstremiste mogu snažan rast cena da zloubotrebe kao temu za mobilizaciju. Neprijatelji demokratije uvek iščekuju neku krizu za zloupotrebu i podgrevanje fantazije o propasti i sejanje straha” rekla je ona poslovnom dnevniku Handelsblat.

“Sve što je ekstremiste objedinjavalo u vreme pandemijskih protesta ostaje kao zajednički imenitelj – negiranje demokratije i pokušaj podrivanja poverenja u državu”, dodala je ona i navela da je policija spremna “za moguće nove poroteste”.

Verovatno će suzbijanje protesta biti podjednako brutalno kao za vreme korone.

Nulta Tačka/B92