Sve vesti Svet

Posle Džonsona i italijanski premijer podnosi ostavku

Posle Džonsona i italijanski premijer podnosi ostavku

Iako je dobio glasanje o poverenju, italijanski premijer Mario Dragi rekao je da će podneti ostavku jer je budućnost vlade bačena u neizvesnost nakon što je koalicioni saveznik povukao njenu podršku.

Premijer Mario Dragi izjavio je u četvrtak da će podneti ostavku usred političke krize u Italiji.

Dragi je preživeo glasanje o poverenju u italijanskom Senatu u četvrtak, ali je budućnost njegove vlade dovedena u pitanje zbog bojkota glasanja od strane populističkog Pokreta 5 zvezdica, ključnog koalicionog saveznika.

Parlamentarci Pokreta 5 zvezdica odbili su da učestvuju u glasanju zbog protivljenja delovima zakona o olakšicama za vrtoglave cene energije sa kojima je glasanje o poverenju bilo povezano.

Dragi je dobio glasove 172-39, ali bojkot Pokreta 5 zvezdica predstavlja jasnu pretnju njegovoj vladi.

Bivši šef Evropske centralne banke (ECB), Dragi je postao šesti premijer Italije u poslednjih 10 godina kada je preuzeo dužnost od Đuzepea Kontea iz Pokreta 5 zvezdica u februaru 2021.

Dragi je jasno rekao da je Pokret 5 zvezdica koalicioni partner u njegovoj vladi jedinstva i da nema nameru da vlada bez njih.

Lider Pokreta 5 zvezdica Konte najavio je bojkot u sredu, što je dovelo do spekulacija da bi Dragi mogao da podnese ostavku zbog izdaje.

Nulta Tačka