Sve vesti Svet

Si Đinping poručio Džozefu Bajdenu da se igra vatrom po pitanju Tajvana

Si Đinping poručio Džozefu Bajdenu da se igra vatrom po pitanju Tajvana

Predsednik Kine Si Đinping poručio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da se igra vatrom po pitanju Tajvana.

Podsetimo, predsednici SAD i Kine, Džozef Bajden i Si Đinping, razgovarali su danas telefonom o budućnosti komplikovanih odnosa dve sile u vreme ekonomskih i geopolitičkih tenzija.

Bajden i Si su danas peti put razgovarali telefonom kao lideri dve zemlje, u trenutku kada američki predsednik traži nove načine za saradnju sa Kinom, kao i strategije za obuzdavanje njenog uticaja širom sveta. Razgovor dva lidera bio je njihov prvi od marta, nedugo posle početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Odnose SAD i Kine dugo su opterećivale njihove različite persektive o globalnom zdravlju, ekonomskoj politici i ljudskim pravima, a dodatno ih je zateglo kinesko odbijanje da osudi rusku intervenciju u Ukrajini.

Najnoviji spor Vašingtona i Pekinga tiče se moguće posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, autonomnom ostrvu koje dobija neformalnu odbrambenu podršku od SAD, a koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Peking je saopštio da će eventualnu posetu Pelosi smatrati kao provokaciju i najavio “snažan odgovor”.

Pelosi bi bila najviši američki zvaničnik koji je posetio Tajvan otkako je republikanac Njut Gingrič posetio to ostrvo 1997. godine kada je bio predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD.

“Ratobornost u retorici Kine oko mogućeg putovanja samo povećava tenzije. Smatramo da je to beskorisno s obzirom na situaciju”, naveo je on.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian rekao je ranije novinarima da je kineska strana jasno naznačila SAD u više navrata da se snažno protivi poseti Pelosi Tajvanu.

Nulta Tačka/B92